Здравният министър Асен Меджидиев: Избраният за детска болница терен позволява бъдещо развитие. Ще има и хеликоптерна площадка на покрива

"Ще има хотел за родителите., а също рРехабилитационен център за децата" - обясни той

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев Източник: МЗ
Кабинетът избра терен за Национална детска болница - здравният министър Асен Меджидиев с подробности за проекта в "Денят започва" по БНТ
 
Над 3 години се дабатира, създават се работни групи за създаване на детска болница. Обикновено така се отмята проблемът настрани, а той е съществен. Има огромна потребност от това нещо. С вчерашното решение успяхме да определим мястото и проектът е от национално значение.
 
За определянето на този терен сме го разгледали много подробно. Бяха проведени много експертни срещи. Не само, че няма недостатъци този терен, но има и много предимства. Пет терена разглеждахме. Локацията , на която се намира, микроклиматът, има минерална вода, електропреносна мрежа.
 
Комуникацията с метро и градски транспорт. Намира се на 2 булеварда и една улица. Улеснен е достъпът от 3 изхода и входа. 15 дка парк със зелени площи. Ще има хотел за родителите. Рехабилитационен център за децата. По ПВУ болницата ще бъде изградена с най-нови и модерни технологии.
 
Ще има площадка за хеликоптер на покрива. Една преустройствена сграда няма да излезе по – евтино. Критериите за избор на терена са на експертни. Този терен позволява да се развива в бъдеще. Ще се прави оценка колко ще струва. Трябва да се узакони теренът, защото в него има частен имот.
 
До 5-6 месеца трябва да приключат процедурите, а строителството да започне веднага след това. Обект с национално значение. Което и правителство да дойде, то трябва да намери пари за изграждането на детската болница. За строителството могат да кандидатстват и строителни фирми от целия ЕС. Ще се настоява сумата от 9 млн лв да се възстановят от обединение Детско здраве. 
 
За частната детска болница бяха постъпили документи в МЗ. Върнахме ги, защото не бяха доокомплектовани. Трябва да се получат становища преди да се пристъпи към строителство на частна болница. Държавата не може да спре строителството ако отговарят на изискванията. 
 
Държавата не може да абдикира. Вече е стартирана процедурата. Има достатъчно време , за да се обезпечи с кадри. Ако е необходимо те ще се обучат докато приключи строителството. Чуваме подкрепа от останалите европейски и балкански държави. Не мисля, че няма да можем да обезпечим с кадри. 
 
Със сигурност заплащането е основен проблем за млади кадри, но не може да се изключва и възможността и необходимостта от бази за специализация. При предишното правителство някои от клиничните пътек бяха увеличени с 25%. Ние се стремим това за следващата година да стане устойчиво и да се увеличат още с минимален % клиничните пътеки.
 
Можем да дадем още 8-10%. Нашата цел е да намаляваме хоспитализациите и да се наблегне на доболничната помощ. До 7-8 дни очакваме проект за остойностяването на труда на лекарите. Никое правителство не намери сили и желание за такъв проект.
 
Увеличаваме клиничните пътеки, заложени са ток, вода, консумативи, но никъде не се включва заплащането на лекарите и сестрите. Директорът ще е задължен да остойностява и да се увеличат парите. За момента не правилно разпределението на средствата.
 
Парите ги има, но не се разпределят правилно. Ежемесечно в МЗ ще се събира екипа и търговците на лекарства. Ще се следи дали някой медикамент намалява количеството, а не дали го няма.
 
Постоянен контрол за наличието на медикаменти в аптечната мрежа. Ще се следи ежедневно. В момента, в който се види, че намалява наличността ще се стопира износа, за да не изчезне от аптечната мрежа.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени