Бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров бе осъден на 7 години затвор и глоба от 20 000 лева

Тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., преследването на най-старите престъпления започна да се погасява по давност през 2021 г. 

Валентин Димитров
Валентин Димитров Източник: "168 часа"

След 13 години съдебен процес само на първа инстанция Софийският градски съд призна за виновен за пране на пари бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. В продължение на над час и половина съдия Петя Крънчева мотивира присъдата.

На финалните пледоарии по делото прокуратурата поиска той да лежи в затвора в 10 години. 

 

Разследванията срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" започнаха през 2006 година с шумен арест. Повдигнати му бяха четири обвинения. По едно от тях - за безстопанственост, получи тригодишна ефективна присъда.

 

По обвинението за валутни престъпления беше оправдан, но бе признат за виновен по делото за пране на пари. Осъден е на 7 години затвор и глоба от 20 000 лева, предаде БГНЕС. 

 

Тепърва съдия Петя Крънчева ще пише мотивите към присъдата, а след това тя може да бъде атакувана на още две инстанции, а давността отдавна притиска това дело. Давността за пране на пари е 22 години и половина, но тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., преследването на най-старите престъпления започна да се погасява по давност през 2021 г. 

 

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Брифинг на МВР и Прокуратурата за катастрофата с автобуса, превозващ сръбски деца: Няма данни за наркотици, или алкохол

Версиите - грешка на водача или евентуално техническа неизправност на автобуса. Разсейване на водача, към момента била, версия в сферата на спекулациите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени