Брендо е влязъл у нас още през 2022 г. – самолетът вероятно летял ниско и не е засечен от МО

Евелин Банев остава в ареста, реши съдът

Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо Източник: БГНЕС

Евелин Банев – Брендо, който в понеделник се предаде на българските власти, е влязъл в България още през пролетта на 2022 г., заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание. Той добави, че не е сигурен с какъв самолет е пристигнал в страната.

 

"Няма как този човек да ходи на публични изяви и да се заявява, че той е тук, след като го търсят за излежаване на присъди 20 г. в Италия, 10 г. в Румъния и 6 в България. Най-големите италиански наркобосове се укриват по 30 г. в собствените си държави, след 30 г. италианците арестуват боса на Коза Ностра", каза още Стоянов.

 

"Най-фрапиращ е случаят за човек на име Бернардо Провенцано, който се укрива 38 г. На всички ни е ясно, че тези хора с тези присъди използват множество документи за самоличност от различни държави. За съжаление и към момента има множество такива, които се издирват", допълни министърът Стоянов.

 

Коментар имаше и от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. "През 2022 г-. самолетът на Брендо е летял достатъчно ниско, за да не бъде хванат от устройствата на министерство на отбраната", каза той.

 

"Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

 

Междувременно Софийският градски съд остави в ареста Евелин Банев-Брендо, като му определи мярка "задържане под стража".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени