Емил Радев: Борбата с прането на пари изисква създаването на нов орган за надзор и координация в ЕС

Емил Радев обърна специално внимание на механизма за обмен на информация, така че да бъде осъществявана правилна оценка на риска от изпиране на пари

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и колегата му Луис Гарикано представиха своя съвместен проектодоклад за създаването на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). Двамата докладчици запознаха членовете на комисиите по икономически въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент с предложението си за 199 изменения по законодателната инициатива на ЕК.


"Целта е на общоевропейско ниво да бъде създадена интегрирана система за надзор. В нейната основа ще бъде нов европейски орган, който в тясна координация и сътрудничество с надзорните органи и със звената за финансово разузнаване в ЕС ефективно да открива подозрителни дейности или трансакции", обясни Емил Радев. По думите му, за да бъде работеща, новата структура трябва да има силни правомощия, но и да разполага с достатъчно средства и административен капацитет. "Само така ще може ефикасно да изпълнява своите функции и да допринесе за преодоляването на съществуващите недостатъци в правната рамка за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС", смята българският евродепутат.


Емил Радев обърна специално внимание на механизма за обмен на информация, така че да бъде осъществявана правилна оценка на риска от изпиране на пари. "Тази оценка трябва да е базирана на хармонизирани методологии и критерии за категоризиране на присъщия и остатъчния риск, за да се гарантира, че само най-рисковите задължени субекти ще подлежат на пряк надзор на европейско равнище", изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Като подчерта необходимостта компетентните органи да получават навременна и адекватна, но и съпоставима информация, той посочи, че се предлага разработването на образци и общи формати за докладване на потенциални и действителни съществени нарушения.


"За да се подобри сътрудничеството с националните звена за финансово разузнаване, предвиждаме задължение всяка държава-членка да има един или повече служители в новия орган", отчете още Емил Радев. Според него механизмът за координация и подкрепа на звената за финансово разузнаване е ключът за постигането на по-добри резултати при откриването на незаконни финансови потоци от трансграничен характер и осигуряването на подходящ обмен на информация с правоприлагащите органи. Предвижда се в екипите за съвместни анализи да могат да участват и Европол, и Евроджъст.


Емил Радев допълни, че се предлага и методология за определяне на вида и размера на административните санкции в зависимост от тежестта и продължителността на нарушението, ползите, извлечени от него и др. "Рационализирахме и подобрихме процеса на правна защита чрез създаването на истински орган за административен контрол - т.н. Административен борд за обжалване. Информацията за решенията относно налагане на санкции или наказания ще се публикува само след като избраният задължен субект е изчерпал процедурите за административен и съдебен контрол", обясни Емил Радев.


Другият докладчик по досието – испанският евродепутат Луис Гарикано, акцентира върху усилията да се разшири приложното поле на AMLA чрез филтри за оценка на риска и в областта на криптоактивите. Той отбеляза, че изборът на седалище на новия европейски орган също има важно значение за развитието на ефективна структура, като за това е необходимо място с висококвалифициран персонал и добра комуникационна мрежа.


В рамките на дискусията евродепутатите оцениха високо задълбочената работа по проектодоклада и това, че с него се надграждат законодателните предложения на Европейската комисия, така че надзорният орган да постига реални резултати и да отговори на новите предизвикателства в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС.

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени