Информатор на американското посолство бе избрана за съдия в Конституционния съд

Соня Янкулова се появи в поверителни документи на американското посолство в София през 2011 г.

Соня Янкулова
Соня Янкулова Източник: Lex.bg
Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд /ВКС/ и Върховния административен съд /ВАС/ избра на втори тур Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд. Тя получи 86 гласа на балотаж в състезание с Ваня Анчева, която взе 65 вота. 
 
Едва ли много хора си спомнят един особено важен казус отпреди 13 години, свързан със Соня Янкулова. При публикуването на поредната порция разкрития на Уикилийкс през 2011 г., Соня Янкулова се появи в поверителни документи на американското посолство в София. Според тези документи, зам.-министърът на отбраната Соня Янкулова (заедно с тогавашния ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова), е информирала дискретно американския посланик Джон Байърли в края на март 2008, че България ще изпрати още 50 войници в Кандахар. Това е станало два месеца преди правителството да вземе официално решение през юни 2008 г. В отделни срещи с посланика двете дами са подчертали, че както решението, така и моментът на обявяването му са чувствителна информация. В дипломатически доклад на Байърли от София, който е класифициран като секретен е записано, че Поптодорова и Янкулова трябва да бъдат стриктно защитени (strictly protect) [08SOFIA185].
 
Секретната грама на Джон Байърли
Секретната грама на Джон Байърли
Източник:  Zonanews

Соня Янкулова е родена на 19 ноември 1958 г. Завършила е "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1982 г. В съдебната система започва работа същата година като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно вече е магистрат в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и зам.-шеф. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд.
 
Янкулова е била зам.-министър на отбраната (2001-2008 г.), на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.), била е юрисконсулт в Общинския народен съвет и инспектор в Софийския народен съвет.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени