Иван Демерджиев - поредният трудоустроен душманин на Иван Гешев

Правят бившия правосъден министър-заместник на Бойко Рашков с ресор "активни мероприятия срещу главния прокурор"

Изтекоха скандални чатове на правосъдния министър Иван Демерджиев
Изтекоха скандални чатове на правосъдния министър Иван Демерджиев Източник: ПИК

Продължава трудоустрояването на атакуващите главния прокурор Иван Гешев. Служебният правосъден министър в двете правителства на Румен Радев от 2021 г. - дългогодишният червен депутат Янаки Стоилов, през есента бе изпратен в Конституционния съд за девет години. Мнозина съзряха в назначението на Стоилов за конституционен съдия (от квотата на държавния глава) награда за това, че по доноси на колегата си от МВР Бойко Рашков, служебният правосъден министър сезира Висшия съдебен съвет с искане за отстраняване на Иван Гешев. Кадровият орган остави без разглеждане материалите, събрани от фабрикувани статии и протестърски декларации.

 

С нов пост до дни ще се уреди и друг "душманин" на главния прокурор. Два месеца след като остана без участие във властта, наследникът на Стоилов в правосъдното министерство - пловдивският адвокат Иван Демерджиев, изглежда също ще бъде трудоустроен. Още повече, че това бе анонсирано лично от премиера Кирил Петков в края на миналата седмица.

 

Демерджиев ще стане поредният заместник-министър на вътрешните работи, като се очаква ресорът му да е "активни мероприятия срещу главния прокурор". От месеци Демерджиев е в ролята на острие на персоналните атаки срещу Гешев. Почти всяка седмица пловдивският адвокат дава по едно-две интервюта, чиято цел е поддържане на кампанията по дискредитиране на обвинител №1.

 

Демерджиев се е специализирал на тема мултиплициране на всевъзможни доноси и внушения, свързани с Гешев и дори с членове на неговото семейство. Изглежда управляващите са решили да придадат институционалност на твърденията на Демерджиев, като го назначат за заместник-министър на МВР, като така го и възнаграждават за усърдието му да залива с хейт прокуратурата.

 

Част от коалиционните партньори обаче били изненадани от желанието на премиера да назначи Демерджиев за заместник на основното острие на атаките срещу прокуратурата - вътрешният министър Бойко Рашков. Имало опасения, че Демерджиев е свързан с известна пловдивска масонска ложа. Освен това в края на ноември в агенция ПИК бяха публикувани снимки от чат във вайбър, от които се разбира, че Демерджиев уведомява неизвестен събеседник за очаквани действия именно от Бойко Рашков.

 

Чатовете на правосъдния министър Иван Демерджиев (1)
Чатовете на правосъдния министър Иван Демерджиев (1) Източник: ПИК

Най-скандалният момент в комуникацията с Демерджиев е моментът, в който неизвестен му изпраща следното съобщение: "Бях точен с парите когато каза, обеща ми бързо развитие, а сега се криеш... Какво се случва?" В отговор Демерджиев пише: "Прав си за всичко, извинявай за забавянето, но всичко, поето като ангажимент, ще бъде изпълнено. Ще се чуем по-късно защото сега не мога да говоря. Както виждаш, ще има разместване и трябва да запазя поста." Иван Демерджиев не успя да запази поста на правосъден министър, но очевидно е готов да се примири и с това да е заместник, при това в МВР.

 

В мнозинството били притеснени именно от скандалната онлайн-комуникация на Иван Демерджиев, която можело да стане причина за негово разследване от Антикорупционната комисия и прокуратурата. "За момента не е ясно дали Демерджиев вече е обект на проверка заради чата, добил популярност като "Бях точен с парите..."

 

Чатовете на правосъдния министър Иван Демерджиев (2)
Чатовете на правосъдния министър Иван Демерджиев Източник: ПИК

Същевременно, публикуваните в сряда декларации на властта повдигат сериозни въпроси относно финансовото състояние на пловдивския адвокат с оглед на сериозните разминавания, които се установяват за краткия период от май до декември 2021 г. Например, във встъпителната декларация Демерджиев и съпругата му - Ана, декларират четири моторни превозни средства. Сред тях е и джип "Порше" Кайен, за който е посочено, че е закупен през 2020 г. за сумата от 1975 лв., което прави около 100 пъти по-ниска цена от пазарната за подобен клас автомобил. В декларацията на Демерджиев от края на годината джипът "Порше" буквално се е "изпарил", защото нито е вписан, нито е деклариран приход от негова продажба. В същото време Демерджиев декларира купено на лизинг ново БМВ.

 

Имуществената декларация на Иван Демерджиев
Имуществената декларация на Иван Демерджиев Източник: КПКОНПИ

Странно изглежда и друго обстоятелство - като влиза в правосъдното министерство Демерджиев декларира пари в брой - 520 000 лв. Половин година по-късно те вече са с 50 000 лв. по-малко или 470 000 лв. Едно от обясненията за това може да е желанието на юриста да погаси част от задълженията си, които към май месец миналата година са за над 1 млн. лв. Но сумата от 50 000 лв. изглежда малка, защото докато е във властта Демерджиев успява да намали задълженията си с около 300 000 лв. Как е постигнал това, не става ясно, поне от декларациите му пред КПКОНПИ.

Именно данните в декларациите може да се окажат пречка пред желанието на премиера да назначи усърдния пловдивски юрист за заместник-вътрешен министър. Все пак при гласуването на правителство, Кирил Петков декларира, че всички назначения ще минават тест за интегритет.

 

Източник: Труд

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени