Колко от 51 бити и ограбени до МОЛ в София са жертви на бандата с убития от "Ботунец"?

Следите от ударите по телата на жертвите личат със седмици

Светльо Младенов в гангстерска поза (в средата) със свои приятели от квартала
Светльо Младенов в гангстерска поза (в средата) със свои приятели от квартала
  • Двоен ръст на нападенията в района отчитат данните на МВР 
  • В нощта на екшъна пребили и ограбили момиче, 24 часа по-рано - момче, издирват се още жертви
  • След престъпленията се прибирали с рейса от зоопарка към "Ботунец"

 

Поне 51 деца и младежи са ограбени на територията, където е действала бандата на застреляния Светльо Младенов от "Ботунец" от началото на 2022 г. досега. Работи се и по други случаи с пострадали от тях. Разследващите издирват и други пострадали. Бандата на Младенов има принос за увеличението на грабежите в този район, докато в цяла София намаляват. Два пъти са се увеличили грабежите в района, където простреляният смъртоносно Светльо Младенов и бандата му са действали през последните месеци, показа проверка на "24 часа".

 

18-годишният рецидивист и двамата му непълнолетни съучастници от кв. "Ботунец" бяха преследвани от полицията в нощта срещу понеделник след поредното посегателство над 18-годишно момиче. След ареста на съучастниците на тартора е разкрит още един грабеж, за който вече са обвинени (виж по-долу). Но в МВР имат информация за още десетина случая от последните месеци, в които тримата жители на махалата са нападали свои връстници в район "Лозенец". При всички случаи са били трима.

 

Следите от ударите по телата на жертвите личат със седмици

Описват ги като млади момчета, със суитшърти и маски. Двама от тях нападат жертвата и я хващат здраво, третият я налага с метален прът или палка. Плашат с пистолет, но никога не го показват. Отмъкват дребни суми. Повечето от нападенията се случват в район "Лозенец", на територията на 4-о РУ. Това е единственото районно в София, където се отчита двоен ръст на грабежите. За първите 6 месеца на 2022 г. например са регистрирани само 10 - най-малко от цяла София. За същия период - полугодието на тази година, са вече 21, или над 100% ръст, което е прецедент за столицата при сравнение на 2022 и 2023 година. От началото на 2022 г. до края на юни 2023 г. там са извършени общо 49 грабежа, а с тези след това стават и повече.

 

На територията на повечето районни управления грабежите намаляват за тези два сравними периода. Там, където има ръст, той е до 20%.

От разпити на пострадали и на задържаните съучастници на Светльо Младенов ще стане ясно каква част от ръста на грабежите е тяхно дело. Във вторник Софийският районен съд остави двамата му непълнолетни съучастници в ареста заради грабежа на момичето от нощта на екшъна. Около 2 ч на бул. "Черни връх" тримата нападат две момичета. Душат едното с кабела на слушалките му, налагат го с метален прът и вземат чантата му, в която имало 20 лв. и документи. Събуват и маратонките му, които също отмъкват. 

 

Още в сряда двамата са обвинени и за друг грабеж в същия район, но в предишната нощ. В 4,30 ч двамата пребили момче на 18 г. в тъмното. Удряли го с юмруци по лицето, а трети, вероятно застреляният 24 часа по-късно Светльо Младенов, го налагал с палка по крака. От него взели 35 лв. Разследването на бандата продължава и за други идентични грабежи, извършени в района на голям търговски център.

 

И тримата са криминално проявени и са на отчет в Детската педагогическа стая за извършени кражби, грабежи и други. Задържани са многократно и са разпитвани за различни престъпления в миналото. Светльо Младенов и съучастниците му живеят в крайния кв. "Ботунец". До отдалечения кв. "Лозенец" пътували с автобус. Първо от своя квартал до "Левски Г", а оттам с номер 120 до зоопарка.

 

Нападат жертвите си нощем. След това хващат първия автобус в обратната посока, за да се приберат с плячката. Така се е случило в нощта на стрелбата, при която почина лидерът на бандата от крайния квартал. Полицейският екип е бил изпратен в района по сигнала за грабежа над 18-годишното момиче, което е душено с кабел и удряно с палка, за да даде чантата си. Към 5 ч. сутринта, малко преди да потеглят първите автобуси от зоопарка към "Левски Г", охранител на магазин се обажда в полицията, че трима прескачат оградата на обекта и тръгват към кръговото, където е спирката. Когато полицаите се озовават на мястото, виждат момчетата със суитшъртите да влизат в рейса Подават звуков и светлинен сигнал и шофьорът спира. В автобуса остава един от заподозрените за престъплението, Светльо Младенов и третият опитват да избягат. Тогава най-големият от тях е прострелян.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени