Магдалинчев: Още не е задвижена процедурата във ВСС за освобождаването на Гешев

Тя би продължила, ако първата ѝ фаза отговаря на изискванията

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев Източник: ВСС

"Все още не е задвижена процедурата във ВСС (за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, бел. ред.). Към този момент нямаме върнати писмени доказателства за връчването на документа - срещу подпис от Иван Гешев, за да започне да тече седемдневният срок". Това заяви пред БНР Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

 

Магдалинчев няма информация дали е подписано от Гешев съобщението. "Седемдневният срок започва да тече от следващия ден, след като е подписано съобщението", обясни той.

 

Магистратът допълни, че в правилата не е посочено колко време Гешев може да забави подписването на съобщението, след получаването му. Представляващият кадровия орган в съдебната система обясни, че още на 12 май, след като е било получено във ВСС предложение от шестима членове на Съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му, той е разпоредил препис от това предложение и с приложени към него доказателства да бъде изпратено на Гешев.

 

"Пленумът на ВСС първо трябва да прецени дали от формална гледна точка предложението отговаря на изискванията и на правилата. Ако не отговаря, се дава 7-дневен срок за отстраняване на нередностите. Ако в този срок не бъдат отстранени, се оставя без разглеждане предложението", обясни представляващият Висшия съдебен съвет.

 

Процедурата би продължила, ако първата ѝ фаза отговаря на изискванията, с ново заседание на Пленума на ВСС, с което се проверява допустимостта на искането, т.е. дали е подадено от лица, които са компетентни по закон.

 

"Има разпоредба, в която се казва, че Пленумът трябва да приема решения в разумния срок", каза Магдалинчев без уточнения какъв е разумния срок.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени