Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт, каза кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова

Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев

Галина Захарова
Галина Захарова Източник: 168 часа

 Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт, каза кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова в рамките на изслушването й пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев и члена на съвета Стефан Петров.

 

Според Захарова оставането на прокуратурата в съдебната власт е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване. В нашето общество не е изградена култура на независимост, посочи тя. Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре обмислена промяна.

 

На въпрос на Калина Чапкънова дали ВСС трябва да е непостоянно действащ, Захарова посочи, че е добре да бъдат премислени плюсовете и минусите за едно или друго решение.

 

Темата за комуникацията на съдиите с другите власти бе повдигната от Даниела Марчева. В тази посока Захарова каза, че в една правова държава е недопустимо съдът да се капсулира и да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност.

 

Във ВКС не е правено задълбочено проучване за натовареността на съдиите, посочи Захарова в отговор на въпрос от Атанаска Дишева и допълни, че в някои случаи гражданските дела, които постъпват във ВСС са в пъти повече от наказателните. Въпросите към Захарова продължават.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени