Надзирателите в затворите излизат на протест

Те изпратиха позицията си с осем въпроса към правосъдното министерство

Протест на полицаи, пожарникари и служители в системата на затворите
Протест на полицаи, пожарникари и служители в системата на затворите Източник: Zonanews

Надзиратели в затворите излизат на протест пред Министерството на правосъдието. Преди ден недоволните служители изпратиха позицията си с осем въпроса към министерството. От Синдиката на служителите в затворите в България задават въпрос към Министерството на правосъдието дали предвижда да заложи увеличение на заплатите в секторите Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" в проекта за Бюджет за 2023 година.

 

В позицията си надзирателите настояват да получат от ведомството цялостен логично обвързан план с анализ за поетапно преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". От синдиката посочват също, че Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа и европейските правила за затворите е издал препоръки в последния си доклад, касаещ системата на затворите у нас. Те искат правосъдното министерство да излезе с позиция по въпроса и да коментира публично констатациите от предишни доклади за състоянието на затворите.

 

От организацията настояват още да получат планове за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в затворите, както и за ползване на отложения не по вина на надзирателите платен годишен отпуск от минали години в размер на общо над 100 000 работни дни.

 

Представителна група от старозагорския затвор ще се присъедини към националния протест на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) в столицата пред Министерството на правосъдието.

"Липсата на диалог с управляващите ни провокира да изразим своите искания по този начин", каза председателят на синдиката в Стара Загора Иван Коцев, цитиран от БНР. Той припомни, че недоволството на надзирателите е породено от промените в графиците на работа, с които 24-часовите смени се заменят с 12-часови.

 

Припомняме, че в отворено писмо, изпратено до служебния министър на правосъдието Крум Зарков на 13 октомври, Синдикатът на служителите в затворите в България обяви протестна готовност. 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени