Обвиненият в шпионаж ген. Валентин Цанков остава под домашен арест

Zonanews бе единствената медия, която не само разкри имената на обявения за "персона нон грата" руски шпионин на прикритие като дипломат, но и публикува негови снимки

Лично дело на Валентин Цанков
Лично дело на Валентин Цанков Източник: Zonanews

Бригаден генерал Валентин Цанков остава под домашен арест, след като мярката не бе обжалвана от него и защитата му, съобщиха от Специализираната прокуратура.

 

Цанков бе заподозрян за шпионаж в полза на Русия и бе задържан на 2 март. Привлечен е като обвиняем, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

 

На закрито заседание на следващия ден съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към престъплението и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние, напомнят от спецпрокуратурата.

 

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската федерация в София, допълват от обвинението.

 

Както Zonanews първа разкри, ген. от резерва Валентин Цанков е предоставял информацията на руския дипломат Сергей Бубликов, съветник в посолството на Русия в София. Двамата прикривали дейността си чрез конспиративни срещи, предавали информация с преносими карти-памет и криптиращи устройства, като ползвали шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им.

 

От прокуратурата поясниха само, че генералът е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. Zonanews бе единствената медия, която не само разкри имената на обявения за "персона нон грата" руски шпионин на прикритие като дипломат, но и публикува негови снимки, на които той е с руския посланик Елеонора Митрофанова.

 

Главният прокурор Иван Гешев уведоми веднага министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните в хода на разследването данни за предприемането на мерки.

 

Заради участието на човек от руската дипломатическа мисия в българското МВнР бе извикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Тя обаче отказа и съобщи, че ще изпрати свой заместник.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени