Осъденият за двойното убийство пред "Соло" ще бъде върнат в България преди Нова година

От 2013 г. Тодоров се издирваше с европейска заповед за арест и с червена бюлетина от Интерпол

Илиян Тодоров
Илиян Тодоров Източник: БГНЕС

Осъденият за двойното убийство през 2009-та година пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров ще бъде върнат в България от Узбекистан до края на годината, съобщи Българската национална телевизия.


През март Илиян Тодоров беше задържан на летището в Ташкент, преди да отпътува към Истанбул. В Узбекистан той е осъден за документно престъпление. Българските власти поискаха да им бъде предаден, но получиха отговор, че той първо ще бъде съден и ще изтърпи наказание за използване на фалшив паспорт, а след това може да бъде екстрадиран.


Тодоров беше единственият подсъдим за убийството на Васил Алексанров и Кирил Въжаров. Двамата бяха наръгани с нож след скандал пред дискотека "Соло" през 2009 година. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

 

В края на 2013 година Върховният касационен съд осъди Тодоров на доживотен затвор, но се оказа, че той не може да бъде открит в страната. От 2013 г. Тодоров се издирваше с европейска заповед за арест и с червена бюлетина от Интерпол, но всъщност беше в неизвестност от края на 2011 година. Тогава вече бившата съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда Тодоров с мотива, че вината му не била доказана.

 

Присъдата бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. С оправдателната присъда Тодоров беше пуснат на свобода. Впоследствие, Тодоров не се яви на нито едно заседание, а двете инстанции - Софийски апелативен и Върховният касационен съд го признаха за виновен и го осъдиха на доживотен затвор.

 

БНТ показа документи, според които на шести декември в посолството на България в Ташкент пристигнал узбекистански гражданин, който се представил за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си.

 

Поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.


От посолството с грама незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор, както и Министерството на вътрешните работи. След освобождаването на Тодоров от затвора той незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени