От днес надзирателите в Сливен ще бъдат с ленти "Продължаваме протеста"

Няма развитие по подставените от синдикатите въпроси за увеличение на трудовите възнаграждения в двете специализирани дирекции, подчинени на министъра на правосъдието - Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"

Палатков лагер до МФ, протест на полицаи и надзиратели
Палатков лагер до МФ, протест на полицаи и надзиратели Източник: Zonanews

Надзирателите в Сливен от днес ще бъдат с ленти "Продължаваме протеста". Така те се присъединяват към символичния протест на Синдиката на служителите в затворите в България заедно със Синдикалната федерация на служителите в МВР.  

 

Това каза пред репортер на БТА Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на Синдикат на служителите в затворите в България.

 

Според Михайлов няма развитие по подставените от синдикатите въпроси за увеличение на трудовите възнаграждения в двете специализирани дирекции, подчинени на министъра на правосъдието - Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", във връзка със споразумение за общи действия със синдикалната организация на служителите на МВР.

 

По думите му няма развитие и с обявената реформа в системата, липсва и диалог с ръководството на двете министерства, както и с партиите от управляващата коалиция. 

 

Михайлов припомни, че са изпратили писма до министерствата и народните представители с искане за предложения за вижданията им за реформа.

 

Служителите са в протестна готовност от февруари, като имаше протест пред Народното събрание и пред Министерството на финансите. Двете синдикални организации са решили да започнат нови протести. От утре символично започва протестът в затворите, арестите и пробационните служби. 

 

На 3 юни подкрепящите исканията на синдикатите ще излязат пред ведомствата, в които работят, за да покажат подкрепата си и да се обявят срещу бездействието на ръководствата на министерствата на управляващата коалиция.

Ако дотогава няма развитие по поставените въпроси, на 12 юни има насрочен национален протест в София, каза още Цветан Михайлов.

 

Исканията към Министерството на правосъдието са свързани с  увеличаване на възнагражденията, съобразено с процента на инфлация, за преговори по увеличение на социалните плащания с постоянен характер, за увеличаване на щатната численост, което е свързано с препоръки на Европейската комисия против изтезанията, констатации на прокуратурата и на Националния превантивен механизъм към Омбудсмана.

Още от "Закон и ред"

Иван Гешев обсъди с унгарския си колега Петер Полт сътрудничеството между прокуратурите на България и Унгария

Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския главен прокурор в Унгария, където се провежда Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация

Прочетете повече прочетете повече

Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация в Будапеща

Иван Гешев запозна председателя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин с позицията на Прокуратурата на Република България за нулева толерантност към антисемитизма

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени