Софийска градска прокуратура обвини и задържа мъж за изпиране на пари в

Б. К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: СГП

На 06.12.2021 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 от НК. Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 03.11.2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

 

От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус". В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б. К.

 

По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки). 

 

Б. К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Разследването по случая продължава.

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени