Убит е ключов свидетел по делото срещу бизнесмените Бобокови

След неорганизираната, МВР на Рашков възкреси и организираната престъпност

Братя Бобокови
Братя Бобокови Източник: You Tube/Скрийншот

В края на миналата седмица в Костенец е намерен убит ключовият свидетел Васил Богданов по делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които са обвинени за вноса и складирането на опасни отпадъци, съобщава ПИК. По първоначална информация Богданов е бил блъснат от новострояща се сграда в Костенец. Падането е било фатално за него.

 

Повече от три дни МВР на Рашков мълчи за криминалния инцидент, който предопределя делото срещу Бобокови. Няма данни Васил Богданов да е планирал сам да посегне на живота си. Смъртта на ключов свидетел по дело, което трябваше да се гледа от Специализирания наказателен съд на практика, е най-голямото доказателство за това, че МВР на Рашков буквално възкресява организираната престъпност у нас.

 

 

Преди малко повече от година, Васил Богданов бе осъден на 1 г. условно с 3 години изпитателен срок. Това стана възможно, след като Богданов се призна за виновен за участие в организирана престъпна група, която е внасяла и складирала у нас опасни отпадъци. Богданов свидетелства по делото срещу бившите си работодатели – братята Бобокови и бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

 

Като "престъпление срещу държавата и децата на България" – така Васил Богданов определя в разпита си пред съда дейността на фирмата "Монбат", собственост на бизнесмените. Той бе заявил пред разследващите, че депонирането на опасни отпадъци в Плевен е станало заради връзки с кмета на града. Освен това като един от директорите в завода на братя Бобокови в Монтана, той твърдеше, че фирмата генерирала опасен боклук, който първоначално изнасяла за Германия, но след това бизнесмените решили техни фирми да го преработват.

 

Според показанията отпадъците били депонирани на площадка в Лом и след проверка на местната екоинспекция се оказало, че не само, че не се унищожават, а са събрани със стотици тонове. Бившият директор твърдеше още, че след намесата на Бобокови опасният боклук бил преместен на друга площадка край Плевен. Той описва схема за верига от фирми за преработка на опасен отпадък, които отчитали дейност по документи, но всъщност нямало как да депонират боклука поради липса на капацитет. В основата била фирмата за рециклиране на батерии "Монбат", с която през последните години се занимавал Атанас Бобоков.

 

В разпита си говори и за връзките на другия брат Пламен Бобоков с бившия зам.-екоминистър Красимир Живков. "Никога не съм подозирал, че фирма с такава добра организация, с такъв сериозен финансов отдел ще бъде въвлечена в някакви финансови машинации и данъчни престъпления", казва пред разследващите Васил Богданов, който през юли 2019 година по свое желание напуска "Монбат".

 

Шокиращата смърт на Васил Богданов повдига въпроса и за защитата на свидетелите по ключови дела срещу организираната престъпност. През 2021 г. метежниците около Румен Радев успяха да отнемат Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата и да го прехвърлят към Министерство на правосъдието. Днес секретарката на Христо Иванов – т.нар. "министър" Надежда Йорданова демонстрира пълната невъзможност на управляващите да осигурят сигурността за живота на свидетели по знакови дела.

 

Докато течаха дебатите по прехвърлянето на Бюрото по защита към правосъдното министерство бяха отправяни множество предупреждение, че това ще застраши сигурността на лицата, които трябва да бъдат поставени под закрила. Как се осигурява защитата на свидетели вече е ясно, защото внезапната смърт на Богданов е пряк резултат и от решението на правителството отпреди месец, с което 25 щата от Бюрото по защита бяха заличени.  

Неяснотите около смъртта на ключовия свидетел по делото срещу Бобокови със сигурност ще имат мащабен резонанс и зад граница, тъй като паралелно разследване за вноса у нас на опасни отпадъци се води и от прокуратурата "Антимафия" в Италия. Това е добре, защото настоящите управляващи у нас ясно дадоха знак, че в България мафията си има държава.

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени