Александър Иванов: България е заплашена от процедура по свръхдефицит

Следващата година ни чакат 15 млрд. лв. дългове, заяви Петър Чобанов от ДПС

Александър Иванов
Александър Иванов Източник: Zonanews

За съжаление, след четирите бюджета, които бяха приети в рамките на година и половина от едно доста популистко управление, по прогноза на Министерство на финансите, България е заплашена по процедура от свръхдефицит. Бяха поети много ангажименти от джоба на държавната хазна и джоба на българските граждани, без те да бъдат обезпечени за следващите години", заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС в дебат по bTV за това как ще се справи България с финансовата и икономическата криза. 

 

Средносрочната бюджетна прогноза за следващата година е дефицит от 6.8 %, добави Иванов. "Трябва да си зададем въпроса от тук накъде - обезпечение чрез заеми, вдигане на данъци? Ние не сме съгласни да се вземат нови заеми или да се вдигат данъците. Имаме план за излизане от кризата и консолидиране на бюджетното салдо, допълни той. 

 

Андрей Гюров, ПП
Андрей Гюров, ПП Източник: Zonanews

Нашето правителство остави хазната с почти 9 млрд. лв и увеличаващ се излишък. Оставихме пълна хазна, увеличихме доходите на гражданите, а сега се правят внушения за дефицит. Кой ще изхарчи тези пари, попита Андрей Гюров от ПП. 

 

Целият дебат прилича на онази история на чашата - дали е пълна наполовина или наполовина празна. "Не съм голям оптимист, че ще се изпълнят всички инвестиционни проекти. Не говорим за свръхдефицит, а какво ще се прави нататък. Този бюджет всички тук го подкрепиха - в социалната част всички бяха "за". Бюджетът е гарантиран", заяви Петър Кънев от БСП. 

 

Петър Кънев, БСП
Петър Кънев, БСП Източник: Zonanews

"Кой ще намали пенсиите? Какво правим нататък? Идват избори, ако няма правителство, но аз съм убеден, че ще има и здравият разум ще надделее. Става страшно - да работим с 1/12 от миналогодишния бюджет е абсурд", каза още той.

 

 "Да, наистина имаме фискален резерв, но до края на годината ни предстоят още 8,5 млрд. разходи, не можем да ги извършим само с фискалния резерв, защото ще го изпразним. Затова трябва да се вземе допълнително дълг. Следващата година ни чакат 15 млрд. лв. дългове", заяви Петър Чобанов от ДПС.

 

Петър Чобанов
Петър Чобанов Източник: МФ

 Петър Чобанов попита Александър Иванов каква ще бъде фискалната стратегия на ГЕРБ-СДС. "Ще се стремим да има минимален дефицит в бюджета. Трябва да спрем инфлацията", отговори той.

 

Александър Иванова попита Петър Кънев: "Смятате ли, че с дупката, която оставихте в бюджета за следващата година от управлението ви с ПП и ДБ ще се налага да се теглят заеми или да вдигате данъци?". 

"В момента има достатъчно гласувани лимити за теглене на нови кредите, ако се наложи. Ако не намерим сили да направим нормално правителство, всички въпроси са безсмислени", каза той.

 

Петър Кънев попита Андрей Гюров какво ще се случи с АЕЦ "Белене" и ядрените мощности. "Това, което имаме заложено в програмата ни за енергийния сектор, е развитие за ядрените мощности на площадката в АЕЦ "Козлодуй" по един добър и устойчив начин. Ще подсигурим в дългосрочен план държавата никога повече да не зависи от монополисти", отговори Гюров.

 

Андрей Гюров попита Петър Чобанов дали ДПС би станал партньор на ГЕРБ-СДС в едно бъдещо управление. "Знаем как да се грижим за нашите избиратели, с всички действия ДПС се е доказало като номер едно, стремим се към всички да достига подкрепа, когато има кризи. По отношение на партньорствата – ще работим за диалог и възстановяване на нормалността в политиката", каза Чобанов.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени