Андрей Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и ДБ в битката за БНБ

Андрей Гюров посочи, че има над 15 години опит в банковата сфера на експертни и ръководни длъжности

Андрей Гюров, ПП
Андрей Гюров, ПП Източник: Zonanews

Издигнатият от "Продължаваме Промяната" кандидат за управител на БНБ Андрей Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и "Демократична България".

 

"Както знаете днес в 18 часа изтича срокът за обявяване на номинации на отделните парламентарни групи за управител на Българската народна банка. Знаете, че предишната процедура беше продължена и за да избегнем спекулации, това което мога да кажа е, че след проведени дискусии и срещи с различните парламентарни групи се съгласих моята номинация за управител на БНБ да бъде издигната от "Продължаваме Промяната".

 

Очаквам да получа подкрепата на Българската социалистическа партия и "Демократична България" и да влезнем в една истинска аргументирана дискусия за бъдещето на Народната банка. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

 

"Мисля, че в момента се намираме в един много важен момент, в който предстоят решения, които ще определят бъдещето на българската финансова система за години наред. Очакваме приемане на България в Еврозоната, очакваме наистина истинска промяна в посока повече прозрачност и отчетност в българската финансова система, така че ситуации, които видяхме в миналото с фалита на КТБ, с Българската банка за развитие, с тегленето на милиони левове в чували, да не бъдат възможни в една модерна европейска държава. Мисля, че на този етап това, което има нужда е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност в действията си, и съм убеден, че имам опита да преведа българската народна банка през тези критични времена", посочи той.

 

Той увери, че на този етап няма трусове в коалицията.

"Това е един нормален процес, който ние сме уточнили с нашите коалиционни партньори, както е залегнало и в нашето коалиционно споразумение и вие видяхте в процеса, че имаше изказвания на политическите лидери, че отделните партии имат правото да представят своите кандидатури. Мисля, че това е един много добър вариант за народните представители, да имат право на избор и да изберат най-подходящия кандидат за управител на БНБ. Не виждаме на този етап проблем в номинирането на няколко човека за тази важна за бъдещето на финансовата система позиция", категоричен бе той.

 

По отношение на номинацията на ИТН за управител на БНБ в лицето на Любомир Каримански, Андрей Гюров заяви: "Доколкото знам неговата номинация вече е потвърдена. Предстои в следващите часове официално и аз да подам своите документи".

 

На въпрос как гледа на хипотезата за плаващите мнозинства, ако се избере кандидат с подкрепата на опозицията, имайки предвид, че самият той няма как да бъде избран само с подкрепата на БСП и ДБ, той отговори така: "На този етап сме се концентрирали върху номинацията и предстоящите действия относно осигуряване на подкрепа за тази номинация, съответно визията и концепцията, които ще представим за развитието на БНБ. Очакваме народните представители да вземат най-доброто решение в зала".

 

Андрей Гюров посочи, че има над 15 години опит в банковата сфера на експертни и ръководни длъжности. По думите му е работил с международните институции, Европейската централна банка, Австрийската национална банка.

 

"Моят опит е от чужбина, затова не съм най-познатото лице в България, в българския финансов сектор, но това, което мога да кажа е, че в страната, в която съм работил, имам репутация на един от най-добрите експерти в посока управление на кредитния риск и дълги години след като съм напуснал работата си в банковата сфера и съм преминал в академичната сфера, съм търсен от едни от най-големите институции да консултирам техните разработки и концепции в управлението на кредитния риск", обясни Гюров.

 

Той уточни, че предстои концепцията и визията за управлението на БНБ да бъдат разработени. "В зависимост от дискусиите и разговорите, които ще проведем, ще имаме виждане и за екипа, който трябва да управлява БНБ", каза още Андрей Гюров. 

 

Източник: Tribune.bg

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени