България е напът да получи зелена светлина за еврозоната

За влизането в еврозоната се изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, припомни Асен Василев от Гент

Еврозона
Еврозона Източник: Zonanews

България е напът да получи зелена светлина за присъединяване към еврозоната през 2025 година, стана ясно от думите на финансовият министър Асен Василев след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС в Гент, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

 

"Вървим по план за еврото. Вчера (петък) имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 година", каза Василев.

 

Той обаче напомни, че за влизането в еврозоната се изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. "Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с Европейската комисия и Европейската централна банка", коментира Василев.

 

По отношение на бюджетния дефицит финансовият министър напомни, че през миналата година България е отбелязала дефицит от 2.2% , което е в допустимите рамки. "През тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност", каза той. В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени