Бойко Борисов: Мога да ви обещая по-добри времена за IT сектора (ВИДЕО)

Аз и партията ви обещаваме, че това, което кажем днес, ще бъде изпълнено, подчерта той

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Скрийншот видео кадър

Политическа партия ГЕРБ представи приоритетите си в сектор "Софтуерни иновации", технологии, стартъпи и дигитална еволюция. "Възложил съм да се проучи опита на португалския закон относно намаляване на данъците за младите специалисти и младите фирми в областта на IT сектора". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата.
 
"Имаме много добри специалисти в този сектор, в тази сфера може да ви обещая по-добри времена", обърна се Борисов към присъстващите и припомни как бе взето решението за суперкомпютъра, който бе изграден у нас.

 

Аз и партията ви обещаваме, че това, което кажем днес, ще бъде изпълнено, подчерта Борисов. Не могат да ме хванат в неизпълнено обещание, припомни той.

"Ще бъдат изградени училищата, те ще бъдат модерни, ще увеличим и броят на учениците, които да се учат в софтуерния сектор. Имаме много добри специалисти, дошли от този сектор. В тази сфера можем да ви гарантираме по-добри времена. Българската промишленост, свързана с производството на дискове преди време, ако помните, имаше 300 процента печалба, сега в IT сектора имаме също много голяма успеваемост," каза още Бойко Борисов.

 

"Индустриалните паркове ние ги започнахме, направихме и развиваме. Когато трябваше да се преборя за суперкомпютъра, тогава войде и Европейската банка. В IT сектора, ако ви кажа, че ще пратя някого, кого и аз не знам кой, вие няма да се съгласите. И ще продължим, но изглежда, че само ГЕРБ искат да има кабинет. Виждате в момента напрежението в света, войната. Двете войни, напрежението в Китай и между двете Кореи. Това означава за целия този технологичен сектор трябва да се търси място, трябва стабилност", уточни Борисов.

 

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: Скрийншот видео кадър

Програмата в областта на образованието и високите технологии представи бившият министър Красимир Вълчев. "Направихме заедно с кметовете 3 нови технологични училища - във Варна, в Бургас, в Стара Загора. Считаме, че София има най-голям потенциал за нови технологични училища. Но след разговори с вас, това, което се оформя като мнение, е не да правим ново технологично училище, а да разширим съществуващите", заяви Вълчев. 

 

Той добави, че може би ще се строят 2 нови технологични училища. "Изграждането на едно училище изисква време и то започва с терена", подчерта бившият министър на образованието. 

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Скрийншот видео кадър



След него на трибуната застана заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер на страната Томислав Дончев. "Промените вече ще се случват в рамките на едно поколение. Драстични промени в пазара на труда. Аз не искам да стоим отстрани и те да се случват. Аз искам ние да ги случваме", каза той. "Как ще изглежда българската икономика след 15-20 години зависи от това какво се случва в класната стая", добави бившият вицепремиер. 

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: България е лидер в износа на земеделски продукти за Китай сред страните от Централна и Източна Европа

През 2023 г. търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е била на стойност 640.6 млн. щ. д., което е с близо 38 % над нивото от 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени