Данък "Инфлация" от "Промяната" и Радев - при 20% обезценяване, парите губят почти 100% от стойността си в рамките на 3 г.

Икономистът Светлин Танчев подчерта, че не може със закон да ни направят по-богати

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

"При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100% в рамките на 3 години", заяви икономистът Светлин Танчев пред Bulgaria ON AIR.

 

"На хората им звучи идеално, че ще се вдигнат пенсиите и минималните заплати, но ако утре МРЗ стане 10 000 лв., колко смятате, че ще станат доматите на пазара? Сигурно ще стигнат 100 лева. Този филм сме го гледали 1997-98 г., изживели сме го. Заплатите бяха 5-цифрени, но и доматите струваха стотици левове", даде пример експертът.

 

Танчев подчерта, че не може със закон да ни направят по-богати. А за да даде на някого, правителството трябва да вземе от някога. Печатайки пари, правителствата крадат от работещите хора и те страдат, изтъкна икономистът.

 

По думите му с поскъпването на парите се свива бизнесът и ще се увеличи безработицата, но поне работещите хора няма да страдат. "Ако не се сложат спирачки на някои разходи и ако не се насочи повече внимание към създаване на бизнес среда, няма да се случи вдигането на парите. До края на годината дефицитът ще е около 3%, което е няколко милиарда - не са фрапантни цифрите", каза още Танчев.

 

Той добави, че икономиката е физиката на стопанския живот и ако решим просто да си напечатаме пари като правителство, това не е решение и всички ще обеднеем. 

 

Танчев е на мнение, че е нормално да се подпомагат определени отрасли и групи от хора, но трябва да е премерено и целенасочено към бизнесите и хората, които имат нужда.

 

"Мерките трябва да бъдат целенасочени. В случая е прахосване и правим предпоставки други бизнеси да опитват да се възползват", предупреди той.

 

Според Танчев, "няма как с лека ръка да се постави таван на цените, тъй като това ще отложи вдигането им, но ще създаде дефицити и черен пазар, ще се нарушат и веригите на доставка".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени