Държавата закъсва с основния приходоизточник в бюджета - ДДС

Най-много са паднали приходите от ДДС от внос

Пари-български левове
Пари-български левове Източник: Zonanews

Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на приходи - данъка върху добавената стойност. В края на април финансовото министерство отчете, че от ДДС в бюджета са влезли 4,905 млрд. лв. Това е със 143,5 млн. лв. по-малко от събраното за същия период на миналата година, въпреки общата инфлация и ръста на брутния вътрешен продукт на страната.

 

Причина за негативната тенденция е спад в приходите от ДДС от внос. В сравнение с първите четири месеца на миналата година, сега постъпленията са със 7% по-малко и достигат 1,921 млрд. лв. Най-значително е намалението на налога от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно оборудване, съобщава финансовото министерство. Постъпленията от ДДС са паднали и заради по-ниската цена на внасяния суров петрол. Наскоро шефът на Агенция "Митници" Павел Геренски информира депутатите от бюджетната комисия за значителен спад не само на цената, но и на количествата суров петрол, който внася "Лукойл Нефтохим" - основно перо в събирания от митниците ДДС.

 

За първите четири месеца на годината бургаската рафинерия е внесла с 223 млн. кг или 11% по-малко суров петрол, но в стойностно изражение свиването е с 43%. Митниците отчитат спад и във вноса на дизелово гориво и други петролни продукти, а също и на метали.

 

През първите четири месеца на 2023 г. се наблюдава понижение на ДДС от внос на всички икономически групи стоки с изключение на групата "Храни и напитки", става ясно от данните на МФ. За по-ниските приходи от ДДС вина имат и приетите от второто полугодие на миналата година намалени ставки от 9% за парно и природен газ, както и въвеждането на нулева ставка за хляб и брашно.

 

Загуба за бюджета носи и и увеличението на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари тази година. Благодарение на по-добрите постъпления от данъка върху доходите на гражданите и от данък печалба на фирмите обаче общите данъчните приходи за първите четири месеца на годината излизат с около 6,5% по-високи от миналата година.

 

При липсата на приет нов бюджет за тази година и поредно удължаване на действието на бюджета от миналата година, държавата може да харчи месечно 1/12 част от миналогодишните разходи, но не повече от събраните приходи за съответния месец.  

 

Източник: Сега

Още от "Бизнес и финанси"

Кристалина Георгиева за еврозоната: В условията на борд ЕЦБ определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем

Последните няколко години наблюдаваме как геополитическите напрежения се преливат и в икономиката, заяви управляващият директор на МВФ

Прочетете повече прочетете повече

Пеевски: Василев се съгласи ДДС за ресторантьорите да остане 9%, идеята за "бонус - донос" отпада

Пеевски потвърди за среща с министъра на финансите, с Бойко Борисов и с Делян Добрев, на която е договорено да се направи така, че нито един от работещите във въглищните централи да не остане без работа

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС се обявиха против вдигането на ДДС-то на ресторантьорите на 20%

Според ГЕРБ-СДС трябва да се обсъди патентният данък. Те смятат, че водещ трябва да бъде интересът на хората, защото според тях именно работещите хора осигуряват парите на правителствата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени