Димитър Радев: БНБ ще внася повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната

С участието си в евросистемата БНБ ще получава дивидент, част от който след това превежда в държавната хазна

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Българската народна банка (БНБ) ще внася значително повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, прогнозира управителят на банката Димитър Радев при обсъждането на новия Закон за БНБ на първо четене в ресорната бюджетна комисия, съобщи БНР.

 

Ресурсът, преведен в хазната за 2024 година, е 660 милиона лева. БНБ вече има участие в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ), обясни Радев.

 

"Това, което предстои да стане при присъединяването, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде около 100 милиона евро. Това е нашето участие в капитала на ЕЦБ, което гарантира получаването на дивидент", каза управителят на БНБ и подчерта, че при въвеждането на еврото у нас ще трябва да се внесат средства и в резерва на ЕЦБ.

 

Радев подчерта, че това не е разход за България, а средства, в чието управление взема участие. Освен това с участието си в евросистемата БНБ ще получава дивидент, част от който след това превежда в държавната хазна.

 

Според гуверньора средствата ще са много повече в дългосрочен план, отколкото сега, въпреки че и в момента банката превежда значителен ресурс за фиска: "В бюджета за 2024 година - 660 милиона. Това щеше да бъде новина №1 във всяка една друга страна".

 

Новият Закон за БНБ, който беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в сила с присъединяването на България към еврозоната. В него не е посочена конкретна дата. Страната ни цели членство от 1 януари догодина.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени