ЕЦБ намали лихвите в еврозоната, но и прогнозата си за нейния растеж

Централната банка обосновава решението си с по-ниската инфлация и икономическия растеж

Европейска централна банка
Европейска централна банка Източник: Zonanews

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвените си проценти в четвъртък, заявявайки, че по-ниската инфлация и икономическият растеж ѝ позволяват леко да разхлаби паричната политика.

 

Второто намаление на лихвените проценти за три месеца бележи постепенното нормализиране на политиката на ЕЦБ, след като периодът на много висока инфлация, невиждан от едно поколение, я принуди да увеличи разходите по заемите до рекордно високи нива миналата година.

 

Въз основа на актуализираната оценка на Управителния съвет за инфлационните перспективи, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика, сега е уместно да се предприеме още една стъпка за смекчаване на степента на ограничение на паричната политика", казаха от ЕЦБ.

 

Централната банка на еврозоната не намекна изрично за по-нататъшно намаляване на лихвения процент през октомври и отбеляза, че "вътрешната инфлация остава висока". Но се добавя, че "натискът върху разходите за труд намалява и печалбите частично буферират въздействието на по-високите заплати върху инфлацията".

 

Намалението в четвъртък засяга лихвения процент, който ЕЦБ плаща върху банковите депозити, който сега намалява от 3.75% на 3.50% – ниво, което огромното мнозинство от икономистите все още смятат за твърде високо и ограничаващо икономическата активност.

 

Процентът, при който банките могат да вземат заеми от ЕЦБ на седмични търгове, беше намален с повече – от 4.25% на 3.65%. Процентът на дневните парични аукциони беше намален до 3.90% от 4.50%.

Още от "Бизнес и финанси"

Министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на "Български пощи

Решението е определящо за бъдещото развитие на дружеството и за гарантирането на пощенските услуги в труднодостъпни и слабо населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени