Финансовата престъпност става все по-опасна

Киберпрестъпността ще нарасне рязко и ще струва на света около 9,5 трилиона долара (8,67 трилиона евро) тази година

Финансова престъпност, финансови престъпления
Финансова престъпност, финансови престъпления Източник: Zonanews

Опасенията и спекулациите за появата на групи за пране на пари и други финансови престъпления нарастват все повече предвид войните в Украйна и Близкия Изток. Възходът на киберпрестъпността също е притеснителна характеристика, особено във връзка с хакерството и разпространението на дезинформация.

 

Според Cybersecurity Ventures киберпрестъпността ще нарасне рязко и ще струва на света около 9,5 трилиона долара (8,67 трилиона евро) тази година. Финансовите престъпници обикновено разчитат на цифрови активи и пазари в тъмната мрежа, за да прикрият самоличността си.

 

Поради това спазването на законодателството в областта на финансовите престъпления трябва да се развива и укрепва по съответния начин, за да може да се справя с тези по-сложни видове измами, отбелязва Euronews.

LexisNexis Risk Solutions очертава някои от тенденциите в  законодателството срещу финансовите престъпления, на които трябва да се обърне внимание през 2024 г.

 

Мониторинг в реално време

През 2022 г. глобалните трансакции в реално време се покачват с 63,2%, като 27,8% от всички електронни трансакции се извършват в реално време. С нарастващия брой нови финансови и платежни технологии наблюдението в реално време стана още по-важно за проследяване на потенциални измами, особено когато става въпрос за прилагане на различни санкции.

 

Освен това спазването на търговските правила може да бъде доста трудно както за банките, така и за небанковите финансови институции, тъй като регулаторните рамки и тарифите се променят постоянно, за да се приспособят към геополитическите промени.

 

За корпорациите, както и за банките, тези бързо променящи се регулации представляват най-голямото главоболие. Понастоящем банките, небанковите финансови институции и корпорациите имат различни темпове на възприемане, когато става въпрос за спазване на изискванията за проверка на търговията.

 

Данните и анализите като стратегически активи

Данните и анализите играят голяма роля в управлението, затова е изключително вероятно все повече компании да ги поставят на преден план и да инвестират значителни средства в по-сложни анализи. Това включва ресурси за събиране и анализиране на големи данни, особено когато става въпрос за ефективни решения в рамките на компанията.

 

Прогнозните анализи също ще се използват все по-широко, когато става въпрос за прогнозиране на рискове, свързани с финансови престъпления като пране на пари. Те могат да помогнат и при проследяване на трансакциите и процесите "Познай своя клиент" (KYC).

 

Компаниите биха могли да усетят по-голяма полза и от обединяването на всички процеси и отдели в една обща цифрова платформа или база данни за по-гладки процеси и прозрения, според LexisNexis Risk Solutions.

 

Трафикът на диви животни отново е сериозен проблем

Понастоящем четвъртият по големина незаконен сектор в световен мащаб, трафикът на диви животни процъфтява и няма признаци да намалее през следващата година, като се върне на нивата отпреди пандемията.

Това до голяма степен се дължи на огромната мрежа от трансгранични участници и на високото съотношение между риск и печалба.

 

Трафикът на диви животни включва корумпирани правителства, цели финансови системи, логистични компании и организирани престъпни групи, следвайки маршрутите за контрабанда на наркотици и оръжие. С приходите обикновено се финансират още финансови престъпления. Не само това, той може да предизвика и значителни проблеми в областта на здравеопазването и околната среда, като разпространява болести поради липсата на подходящо наблюдение и ограничаване на достъпа до животини в различни държави.

 

50% от теглото на морските конфискации през 2022 г. са рог от носорог, слонова кост и люспи от панголин, като Индия, Китай, Индонезия и Малайзия са едни от най-големите играчи. За слоновата кост, която е една от най-търгуваните стоки от дивата природа, само около 10% се залавят от правоприлагащите органи.

 

Санкциите като еволюция в спазването на правилата

След избухването на войната в Украйна редица държави наложиха санкции на Русия. През първата половина на 2022 г. са извършени 193 актуализации на списъците на ООН, ЕС и Обединеното кралство. За Острова това се отнасяше за Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и Службата за прилагане на финансови санкции (OFSI).

 

През същото време в тези списъци бяха добавени още 3854 обозначения. През първата половина на 2023 г. бяха извършени 133 актуализации, като бяха включени още 2 050 обозначения. Бързо променящият се и сложен характер на международните санкции значително затруднява дружествата и спазването на правилата за финансови престъпления да бъдат в крак с тях.

 

Това вероятно ще увеличи необходимостта от динамична и непрекъсната оценка на риска и автоматизирани проверки за съответствие. Това ще гарантира, че компаниите ще намалят рисковете си да бъдат в нарушение на някоя от санкциите през следващата година.

 

Разкриването на крайния собственик става все по-лесно

С нарастването на броя на фиктивните дружества и измамните сметки познаването на истинската самоличност на клиентите и задължените лица става все по-важно. Без подходящи мерки за идентификация, юридическите лица могат да скрият действителното предназначение на сметката, да прикрият произхода на средствата, както и да прикрият истинската си самоличност.

 

Това може да улесни значително финансирането на тероризма и прането на пари. През 2024 г. банките и финансовите институции вероятно ще залагат все повече на анализа на данни и автоматизацията, за да събират данни за клиентите. Това може да допринесе значително за намаляване на риска и за спазване на стандартите за съответствие.

 

Ползите от изкуствения интелект

С възхода на чатботове като ChatGPT и xAI Grok на Илон Мъск, изкуственият интелект е тук, за да остане, както все повече разбират редица банки и финансови институции. По този начин той може да допринесе за оценка на рисковете в реално време, както и за намаляване на разходите и подобряване на ефективността чрез рационализиране на системите.

 

Той може да помогне изключително много при разпознаването на модели и анализ на поведението, което може да помогне за идентифицирането и предотвратяването на финансови престъпления. Понастоящем 80% от ръководителите на банкови институции в световен мащаб смятат, че AI може да им даде конкурентно предимство, докато 58% от банките го използват за разкриване на измами.

 

Изкуственият интелект е одобрен от Специалната група за финансови действия (FATF) в борбата срещу финансирането на тероризма и изпирането на пари.

 

Внедряването и интегрирането на инструменти за изкуствен интелект в отделите и системите обаче може да бъде доста трудно начинание с високи разходи, което може да бъде пречка за внедряването му от повече компании тази година.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени