И Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор

След одит във ведомството досегашният директор Георги Начев е заменен от Стефан Белчев

Стефан Белчев
Стефан Белчев Източник: МФ
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) стана поредното ведомство с ново ръководство, след като министърът на финансите Асен Василев назначи Стефан Белчев за директор на ведомството, след като на 1 юли 2021 г. освободи от длъжността досегашния директор Георги Начев.
 
Мотивите за промяна в ръководството са базирани на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ. Одитът бе по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в курортен комплекс Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България", основано на 10 август 2020 г., както и за започнати обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията. 
 
До проверката се стигна и след като директорът на АДФИ Георги Начев не е дал обяснения на финансовия министър и още при встъпването в длъжност на Асен Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17 юни 2021 г. Начев обаче не може да бъде открит на посочения в болничния адрес.
 
Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури, силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, пише в прессъобщението от МФ.
 
Стефан Белчев има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Завършил е магистърската си степен по икономика в СА "Д. А. Ценов" гр. Свищов. Притежава научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на "Държавен финансов контрол", като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

ИПИ: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Проучванията "Икономическата свобода по света", публикувани от канадския институт "Фрейзър", отчитат, че най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени