Казакс: ЕЦБ не бива да позволява на инфлацията да се задържи над 2% през 2026 г.

Паричната политика може да бъде затегната отново, ако централните банкери видят, че инфлацията не се охлажда с желания темп, изтъква шефът на латвийската централна банка

Мартинс Казакс
Мартинс Казакс Източник: LETA

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да позволява инфлацията да остане над 2% през 2026 г., заяви членът на Управителния съвет на регулатора Мартинс Казакс, след като прогнозите показаха, че целта сега ще бъде постигната едва към края на следващата година.

 

Въпреки че несигурността остава висока, централните банкери са уверени при сегашното състояние на икономиката, че дезинфлацията ще продължи, което им позволява да направят паричната политика по-малко рестриктивна, посочи в интервю за Bloomberg шефът на латвийската централна банка. Но това ще се промени, ако ценовият натиск се окаже по-упорит, предупреди той.

 

Последната тримесечна перспектива на ЕЦБ предвижда инфлацията да достигне 2% през четвъртото тримесечие на 2025 г. - три месеца по-късно от прогнозираното през март. Въпреки че някои скорошни данни за цените и заплатите повдигнаха въпроси относно напредъка към тази цел, ЕЦБ продължи напред с обещанието да разхлаби своята политика, като намали лихвения процент по депозитите до 3,75% от рекордните 4%.

 

"В момента смятам, че все още поддържаме курс към 2%, които ще достигнем през втората половина на 2025 г. и наистина се надявам, че ще го направим дотогава", изтъква Казакс в кулоарите на конференция в Дубровник, Хърватия.

 

"Не бива да отлагаме този проблем през 2026 г.", каза още той. "Ако данните показват, че постигането на нашата цел изтича след 2025 г., тогава, разбира се, нивото на ограничение трябва да се поддържа по-дълго време, за да можем да предотвратим подобни резултати".

 

Представителите на ЕЦБ, водени от гуверньора Кристин Лагард, казват, че икономическите данни ще определят пътя на лихвените проценти, като повечето от тях са предпазливи да спекулират колко бързо ще бъдат намалени разходите по заемите. "Дезинфлацията е налице", подчертава Казакс.

 

"Разбира се, несигурността остава висока. Но все още сме в рамките на основния ни сценарий, който в настоящия момент позволява известно облекчаване на ограничението. Можем ли да премахнем всички ограничения? Не", категоричен е централният банкер.

 

Той твърди, че решението от миналата седмица е правилно - и че той също би го взел, ако ЕЦБ не предложи толкова ясни насоки. Казакс предупреди, че фокусът не трябва да пада прекалено много върху отделните икономически данни, повтаряйки мантрата на ЕЦБ, че пътят към 2% ще бъде неравен. "Ако има последователен набор от данни, които показват, че се движим по различен начин, тогава това разбира се е много по-сериозно", изтъква той.

 

"Ако премахнете геополитическите и други външни шокове, тогава според мен дезинфлацията може да бъде ударена от външен шок, а не от настоящите вътрешни икономически процеси", добавя той.

 

Централните банкери ще останат непредубедени и гъвкавЛии и "разбира се" ще увеличат лихвите, ако обстоятелствата го изискват, заяви Казакс. "Но в момента, с изключение на големи външни сътресения, курсът е надолу – това е ясно", подчертава той.

 

Източник: Investor.bg

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени