КЗК даде "Булсатком" на "Виваком", А1 и "Йетел" пращат сделката в съда

В четвъртък одобрението от КЗК дойде на фона на протести на служители на "Булсатком" срещу сделката

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК)
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) Източник: Zonanews

Три месеца след като бе обявено официално, че "Виваком" има намерение да купи "Булсатком", развръзката по сделката е факт - в четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването. На практика това се случва през "Юнайтед груп" - собственик на "Виваком", който купува "Вива корпорейт България", която пък притежава "Булсатком".

 

Виваком
Виваком Източник: Zonanews

От КЗК отказаха коментар, пише "24 часа" а мотивите, с които комисията е одобрила сделката, ще станат ясни след публикуване на решението. От "Виваком" също не коментираха, защото не са получили официална информация от регулатора.

 

Булсатком
Булсатком Източник: Zonanews

Че такава сделка се подготвя, стана ясно през ноември 2023 г., когато от "Юнайтед груп" обявиха, че са подписали договор за придобиването на "Булсатком". През декември бе внесено искане в КЗК да се произнесе.

 

В края на миналата година регулаторът обяви, че започва задълбочен анализ на подготвяното придобиване, с който да установи дали то ще наруши конкуренцията при операторите.

 

Булсатком
Булсатком Източник: Facebook

В четвъртък одобрението от КЗК дойде на фона на протести на служители на "Булсатком" срещу сделката. Според тях тя щяла да доведе до съкращения на хора от компанията, в която сега работели над 1000 души.

 

В сряда вечерта срещу придобиването на "Булсатком" се обяви и Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната". Според него КЗК не трябвало да дава разрешение, защото комисията била с изтекъл мандат. Петков щял да проведе и среща с ГЕРБ, за да се ускорят смените в регулаторите.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени