Мартин Матеев: МСП в България трябва да ускорят цифровизацията, за да бъдат конкурентноспособни

Делът на МСП с основно ниво на цифров интензитет варира от 27% в Румъния и 28% в България до 80% в Швеция и 86% във Финландия

Дигитализация
Дигитализация Източник: STEAM NET

Европейският съюз си е поставил две основни цели за цифровата трансформация на предприятията до 2030 година. Първата цел е над 90% от малките и средни предприятия (МСП) да достигнат поне основно ниво на цифров интензитет. Втората цел е 75% от компаниите да внедрят облачни услуги, да извършват анализ на големи информационни масиви или да използват изкуствен интелект. Цифровият интензитет на бизнеса се измерва с индекса за цифрова интензивност (DII), който оценява използването на 12 различни цифрови технологии, включително използване на изкуствен интелект или извършване на електронни продажби.

"Големите предприятия в България осъзнаха критичната роля на цифровизацията и активно инвестират в облачни услуги, анализ на данни и изкуствен интелект, за да останат конкурентоспособни на европейския и световния пазар. За съжаление, малките и средни предприятия все още не възприемат напълно тази необходимост. Важно е и те да разберат, че цифровизацията не е мода, а жизненоважен инструмент за повишаване на ефективността, продуктивността и пазарното присъствие. Ако не ускорят своите усилия в тази насока, рискуват да изостанат значително и да загубят своята конкурентоспособност", коментира Мартин Матеев - основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Nula.bg, която създаде първата изцяло облачно базирана система за управление на счетоводство и финанси в България.

 

Мартин Матеев
Мартин Матеев Източник: STEAM NET

Според годишното издание, публикувано от Евростат, през 2023 година, близо 60% от всички предприятия в Европейския съюз са достигнали основно ниво на цифрова интензивност. Повечето от малките и средни предприятия регистрират ниски нива на цифровизация, като делът на компаниите с основно ниво на цифров интензитет варира от 27% в Румъния и 28% в България до 80% в Швеция и 86% във Финландия.

 

"Облачните технологии и изкуственият интелект в момента са основен двигател на цифровата революция в съвременното бизнес пространство. Големите предприятия ги приемат като стратегически инструменти за развитие и иновации, докато малките и средни предприятия все още се колебаят. Въпреки това, тези технологии представляват неизбежен етап от еволюцията на бизнеса. За малките и средни предприятия е от съществено значение да ги възприемат и да ги използват като средство за повишаване на ефективността и конкурентоспособността си, а също така и за създаване на нови възможности за растеж. Въпреки това, че този тип технологии се възприемат малко трудно в България, нашите наблюдения през последните две години стават все по-положителни - темата за дигитализация на финансовите  и счетоводни процеси предизвиква все по-голям интерес сред собствениците на бизнес и специалистите в тази област. Нашата система е изцяло облачно базирана и използва изкуствен интелект (AI), като най-голяма полза има в обработката на първични счетоводни документи, което автоматизира над 85% от ръчните счетоводни процеси", коментира още Мартин Матеев.

 

Годишното издание за цифровизация посочва още, че през 2023 година 45% от предприятията в Европейския съюз са закупили услуги за изчисления в облак, като големите предприятия са по-склонни да изберат облачни решения в сравнение с малките и средни предприятия.  Технология, посочена като бързо развиваща се е изкуственият интелект (AI), която миналата година е използвана от 8%. Както и при изчисленията в облак, използването им е по-често срещано в големите компании, отколкото в малките и средни предприятия. Сред страните от Европейския съюз използването на изкуствен интелект е най-високо в Дания и Финландия, следвани от Люксембург и Белгия. За разлика от тях, тя е най-ниска в Румъния, България, Полша, Унгария и Гърция.

 

Повече за Мартин Матеев

Мартин Матеев е основател и изпълнителен директор на българската стартъп компания Nula.bg. Той е сериен предприемач с над 15 години опит в сферата на интернет стартъпите в Ню Йорк, САЩ. Мартин Матеев е главен идеолог за създаването, успешното стартиране и развитие на иновативното софтуерно решение за управление на бизнес финанси Nula.bg, воден от мисията си да подпомогне дигитализацията и модернизирането на бизнес средата в България.

 

Мартин Матеев завършва бакалавърска степен по компютърни науки в университета Ramapo College of New Jersey в Америка, като през годините завършва и курсове по психология и антропология в New School of New York. В ранните години на своята кариера, той се занимава с програмиране и компютърни технологии, като бързо става експерт в областта. Неговата страст към технологиите и развитието на интернет го води до редица успешни предприемачески начинания. В Америка, той е главен технически директор (CTO) и подпомага успешното развитие на новинарския и медиен уебсайт MIC, който е фокусиран върху актуални събития, култура, технологии и социални въпроси.

 

Мартин Матеев съчетава своите технически знания с обширно разбиране за психологията и човешкия аспект в бизнеса. Този интегриран подход му помага да разработи решения, които не само отговарят на техническите изисквания, но и събуждат интереса и мотивацията на хората, да ги използват. След като учи и работи в Америка, той се завръща в България с мисията да подпомогне дигитализацията и модернизацията на бизнеса и институциите.

 

Повече за Nula.bg

Nula е онлайн бизнес софтуер, разработен с цел иновативно и интелигентно управление на финансите, счетоводството, персонала и данъчните задължения. Той е подходящ както за собственици на бизнеси, така и за финансово-счетоводни компании, работещи с микро, малки и средни предприятия.

 

С нарастващата потребност за по-ефективно и сигурно управление на финансите, Nula предоставя възможност за проследяване на данни и анализи в реално време, които служат като катализатор за вземането на информирани и стратегически бизнес решения.

 

Nula не само предоставя прозрачност и сигурност в управлението на финансите, но и автоматизира ръчните и повтарящи се процеси, което води до съществено намаляване на оперативните разходи. С технологии, базирани на изкуствен интелект, Nula оптимизира финансовите операции и подпомага бизнеса да постигне стабилност и растеж.

 

Иновативното софтуерно решение, разработено от българската стартъп компания Cloud Tech, е надежден партньор за всеки бизнес, насочен към постигане на финансов успех и конкурентно предимство в динамичната среда на съвременния пазар.

 

Повече информация можете да откриете на адрес https://nula.bg/

Още от "Бизнес и финанси"

Первите две програми по Проект 42 на ПВУ ще бъдат рестартирани с по-добри условия за творците

Министър Найден Тодоров обяви, че заради открити несъответствия на 28 юни за обществено обсъждане ще бъдат публикувани новите облекчени условия по програмите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени