Мика Зайкова: У нас е по-висока инфлацията, защото в нея има спекула, но ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в ЕС

Всички са виновни, защото поставиха егото си над България", категорична е тя за преговарящите за създаване на правителство с третия мандат

Мика Зайкова
Мика Зайкова Източник: bTV

Имаше много причини Слави Трифонов да изтегли министрите си, защото не можаха да установят правилния диалог помежду си. Има причини да е обиден, но аз знам, че той обича България. Това заяви икономическият експерт и бивш депутат от ИТН Мика Зайкова пред bTV.

 

Писах дори на лидера на БСП Корнелия Нинова да направи всичко възможно да се направи правителство. Има неща, които сега трябва да се направят, настоя Зайкова.

 

Според нея, ако депутатите мислели за България нито Хрито Иванов щял да изтърси тези тъпотии на заседанието на парламентарната група на "Демократична България", за които говори, нито другите народни представители щели да реагират така емоционално.

 

Мика Зайкова изтъкна, че всички политици, които водят разговори за съставяне на кабинет трябва да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Ако сега направим избори, можем да загубим голяма част от парите за Плана за възстановяване, да спрат европейките програми и инвеститорите, предупреди Зайкова.

 

По отношение на инфлацията и икономиката у нас, Зайкова посочи, че парите на българите отиват над 54% за храна. По думите ѝ тази година спрямо миналата година един пазар е по-скъп с близо 17% (16.9%). У нас е по-висока инфлацията, защото в нея има спекула, но ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз, посочи Зайкова. 

 

"Това, което ядат децата е поскъпнало много – мляко, масло – 1 литър краве мляко – 5 лева, кисело мляко – 700 грама – 3, 20 лева, масло – 250 грама – 6,19 лева, а 1 кг – 24,76 лв" - казва тя.. 

 

Според нея мерките нямат нищо общо с инфлацията. Нивото на техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на европейските средства, за да преоборудваме и да направим нашата икономика на по-високо ниво, отбеляза Зайкова.

 

"ЕЦП беше поставена във финансов капан – инфлацията растеше нагоре, а в същото време страните са много задлъжнели. Ние нямаме висок дълг, ние сме добре в това отношение. Лихвите ще се вдигнат с 0,5. Важно е какви продукти можеш да си купиш от парите от лихвата. Ако 2,5 е лихвата, на 1000 лева, значи 1025 лв. Но реалната лихва е какво можеш да си купиш с тази разлика и понеже инфлацията върви по-висока, пак потребителите ще са на минус" - обяснява Зайкова.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени