На първо четене: Парламентът прие преизчисление на пенсиите

Хайде поне този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен, заяви Тома Биков

Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие
Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие Източник: Zonanews

След бурни дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. "За" гласуваха 127 народни представители, "против"- 1 и без "въздържали се", с което то бе прието.

В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г.

 

Напрежението в пленарната зала се нагнети след като Корнелия Нинова отново сътвори скандал, настоявайки законопроектът, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене. "Уважаема госпожо председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал.2 от Правилника, който гласи следното: Народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само, ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви Корнелия Нинова.

 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС възрази срещу това предложение. "Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Хайде поне този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви Тома Биков.

 

Мика Зайкова от партията на Трифонов отсече, че има пари в държавата. "Вие гласувахте да си запазите субсидията, донесохте от десет дерета вода, за да докажете, че трябва да си запазите милиончета субсидия, а сега за пенсионерите няма пари. Финансовият министър каза, че финансовия резерв е в прекрасно състояние. 185 милиона на месец трябват за актуализацията на пенсиите, 1 милиард 110 милиона до края на годината, ще намерите пари", отсече тя. Димитър Главчев от ГЕРБ й отговори, че субсидията не отива в приходната част на НОИ, за да бъде използвана за пенсии, с което разкри нещо, което е публична тайна - Мика Зайкова е крайно неподготвена по темите, за които се твърди, че разбира. 

 

Според Георги Ганев ДБ не може да се приемат така урболешката закони, защото има сериозни разлики между сметките на БСП и сметките на НОИ. "Няма ги парите, това е помен не с чужда пита, а без пита. Тези пари не съществуват, това което можем да направим е да запалим една искрица надежда, която да бъде удавена след седмица и да умре. Проблемите с пенсии са поради три причини – застаряващо население, намаляващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст. Физически е невъзможно един работещ да издържа двама пенсионери и тези двама пенсионери да живеят добре", обясни той.

 

Според Това Биков от ГЕРБ разговорът за увеличаване на пенсии е свързан със скок на осигуровките. Хасан Адемов от ДПС предупреди, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

"Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. до края на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Няма ги и парите за 50-те лв., които се дават с постановление на кабинета за месец април и месец май", заяви още Адемов. Според Рамадан Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.

 

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Това ѝ изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента. Димитър Главчев от ГЕРБ предложи прекратяване на заседанието, но до гласуване на предложението му не се стигна. След това бе поискана почивка от 15 минути.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени