Назначиха нов одитен комитет в Българска банка за развитие

Одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката

Българска банка за развитие
Българска банка за развитие Източник: Zonanews

Съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР) е сменен, съобщиха от Министерството на икономиката. Промяната идва след решение на ресорния министър Кирил Петков, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на ББР и съгласно изискванията на Закона за независимия финансов одит (ЗНФО).

 

Според Устава на банката и ЗНФО, одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията. Всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си Надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.

 

"Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила", отбелязват от икономическото ведомство.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени