Няма процес на "деиндустриализация на Германия, става дума по-скоро за "еволюция"

След шока с цените на енергията преди две години и половина, икономическият модел на федералната република се гледа под лупа

Промишленно производство
Промишленно производство Източник: Zonanews

Германия се деиндустриализира... или не? Въпреки че производството бавно спада, други данни показват различна картина на бизнес модела на Deutschland AG. Анализаторите казват: Терминът еволюция би бил по-подходящ, пише германското издание Focus.

 

Deutschland AG работи ли още? След шока с цените на енергията преди две години и половина, икономическият модел на федералната република се гледа под лупа. Някои традиционни компании, като Miele и Stihl, изнасят производството си в чужбина.


Казват, че Германия просто е твърде скъпа. Дори Швейцария е предпочитана, както показва примерът с производителя на моторни триони Stihl.

 

Други, особено представителите на автомобилната индустрия, съкращават работни места. Volkswagen, например, предлага щедри пакети за обезщетение при съкращение.

 

Във всеки случай, казват критиците, всичко това показва, че деиндустриализацията е в разгара си. И един от най-големите фактори са цените на енергията, които се повишиха рязко от 2022 г. насам.

 

Но има и оптимисти, като двамата икономисти Робин Винклер и Ерик Хейман от Deutsche Bank. Те твърдят, че ситуацията е различна в наскоро публикуван анализ.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

ИПИ: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Проучванията "Икономическата свобода по света", публикувани от канадския институт "Фрейзър", отчитат, че най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени