Очаквано лихвите по депозитите тръгнаха нагоре

Все още банките у нас не са започнали да повишават и лихвите по кредитите

Европейска централна банка
Европейска централна банка Източник: Zonanews

Още една банка обяви, че вдига лихвите по депозитите след решението на Европейската централна банка от юли да завиши основния лихвен процент с 0.5 пункта.

 

"Алианц Банк” повиши лихвите по депозитните продукти в унисон с политиката на ЕЦБ и промяната на макроикономическата обстановка. От 9 август банката премахна отрицателните лихви за депозити над 500 000 лв. и предложи положителни лихви за депозити до 10 млн. лева за индивидуални и корпоративни клиенти", съобщиха от финансовата институция.

 

Така при стандартните едногодишни депозити за физически лица в "Алианц Банк” лихвата е вече 0.15% в лева/евро и 0.45% за долари. По депозит "Комфорт", по който могат да се внасят суми по всяко време и да се тегли лихвата ежемесечно, за 3 годошен срок лихвата е 0.30% за лв./евро и 0.60% за долари. От банката уточняват, че новите лихви ще започнат да действат автоматично за клиентите им на падеж, без да се налага някакви допълнителни действия от тяхна страна.

 

Няколко по-малки банки също повишиха лихвите по депозитите през последния месец и за по-дългосрочните влогове те вече достигат 1.5-2% годишно.


По-голямата част от банките у нас обаче през последните две години престанаха да поддържат депозити и преоформиха спестяванията на клиентите си в разплащателни сметки. Освен че са без олихвяване, по тези сметки се дължат месечни такси, а за суми над 200 000 или 400 000 лв. се дължи и такса съхранение - обикновено 0.7% на година.

 

Четири банки вече обявиха от началото на август насам, че премахват таксите за съхранение - ОББ, КВС Банк (бивша Райфайзенбанк), Пощенска и Уникредит.

 

Все още банките у нас не са започнали да повишават и лихвите по кредитите, което също е очакван ефект от новата политика на ЕЦБ. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени