От началото на войната срещу Украйна Русия е получила почти €160 млрд. от износ на енергоносители

Чистият доход от продажбата на изкопаеми горива, постъпили в руския федерален бюджет за тези 6 месеца, се оценява на около €43 млрд.

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: Pinterest

За шестте месеца война срещу Украйна, Русия е получила от износ на нефт, газ и въглища €158 млрд. Това разкрива в своя анализ финландският Институт за изследване на енергетиката и чистия въдух (CREA). 

 

Институтът допълва, че ЕС е внесъл 54 % от общия обем руски енергоносители. Други големи вносители са Китай (€34,9 млрд.), Турция (€10,7 млрд.), Индия (€6,6 млрд.), Япония (€2,3 млрд.) и Южна Корея (€2 млрд.).

 

Чистият доход от продажбата на изкопаеми горива, постъпили в руския федерален бюджет за тези 6 месеца, се оценява на около €43 млрд. Финландският институт за изследване на енергетиката и чистия въздух изрично подчертава, че с тези пари са финансирани военните престъпления в Украйна. 

 

Подчертава се още, че поради повишените цени на енергоресурсите, текущите приходи на РФ са се увеличили значително в сравнение с предишни години, въпреки общото съкращаване на експорта от Русия с около 18 %. 

 

В анализа се отбелязва, че Русия търси странични пътища за избягване на санкциите и ограниченията като преработва нефта чрез посредници, чрез смесването му с друг петрол, както и чрез прехвърляне на други кораби, с което да замаскира произходът на съответната партида нефт. 

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени