Последно: Изхвърлят Русия от SWIFT

Германия и Италия смекчили съпротивата си срещу изхвърлянето на Русия от основната световна мрежа за международни разплащания

Глобалната система за банкови плащания SWIFT
Глобалната система за банкови плащания SWIFT Източник: iStock
 Вече изглежда по-вероятно Русия да бъде изключена от глобалната система за банкови плащания SWIFT - стъпка, която някои държави не бяха склонни да предприемат, се посочва в коментар на Ройтерс.
 
Германия и Италия смекчили съпротивата си срещу изхвърлянето на Русия от основната световна мрежа за международни разплащания, казаха американски и европейски представители. Това би засегнало руската търговия и би затруднило руските компании да правят бизнес.
 
Италия, която не беше склонна да предприеме тази стъпка, заяви в петък, че няма да наложи вето на предложенията за забрана на Русия до световната финансова система и обеща да продължи да работи в унисон със своите партньори от ЕС.
 
Германия, която има най-големите търговски обороти от ЕС с Русия, също е отворена да забрани на Русия достъпа до SWIFT, но трябва да изчисли последствията за икономиката ни, каза пред Ройтерс финансовият министър Кристиан Линднер.
 
Премиерите на Великобритания и Канада Борис Джонсън и Джъстин Трюдо искат незабавно изваждане на Русия от SWIFT. Това би означавало значително ескалация на вече наложените санкции срещу Кремъл и нейното ръководство, включително някои, насочени лично срещу Владимир Путин и неговия външен министър Сергей Лавров.
 
Трюдо заяви, че е обсъдил с Борис Джонсън следващите стъпки срещу Путин и Лавров. Канада и Великобритания са се обединили около идеята за налагане на нови трети санкции срещу Кремъл.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени