Русия загуби най-голямата офшорка в Европа - кипърските банки затвориха сметките на 82% от руските си клиенти

Общо в банковата система на островната република са закрити 126 000 сметки, основно свързани с Русия, а на 60 000 физически и юридически лица са отказани банкови услуги

Кипърска банка
Кипърска банка Източник: Getty Images

Най-голямата офшорка на руския бизнес в Европа, където се стичаха десетки милиарди долари суровинни свръхпечалби от "тлъстите" години преди анексирането на Крим, най-накрая затвори врати за руснаците.

 

В периода от 2014 до 2022 г. кипърските банки са закрили сметките на 82% от клиентите от Руската федерация, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на статистика на местните финансови власти. Обемът на депозитите, които руските граждани и компании държат в кипърски банки, се е увеличил четири пъти за същия период (със 76%). Общо в банковата система на островната република са закрити 126 000 сметки, основно свързани с Русия, а на 60 000 физически и юридически лица са отказани банкови услуги.

 

Близките връзки на Кипър с руския капитал са история, заяви кипърският президент Никос Христодулидис пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник. "Признавам, че бяха допуснати грешки", каза той, коментирайки обвиненията, че в Кипър от години се перат съмнителни пари от руски произход. Грешка, според Христодулидис, е била и програмата за "златни паспорти", с помощта на която е издадено кипърско гражданство за инвестиции в икономиката на републиката.

 

Кипърските власти започнаха разследване на руското присъствие на острова през пролетта, проучвайки общо 29 случая, след като САЩ и Великобритания наложиха санкции през април на 13 фирми и физически лица, за които е установено, че са укрили активите на олигарсите. Сред тях бяха Роман Абрамович и Алишер Усманов.

 

През декември в Кипър пристигна "десант" от агенти на ФБР и Службата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ, за да помогнат на местните власти да прекратят практиката руснаците да избягват санкциите. Един от основните случаи е пререгистрацията на на дела милиардера Алексей Мордашов (собственик на Severstal) в германския туроператор TUI, няколко минути преди публикуването на санкционния списък на ЕС.

 

Под заплахата от строги мерки най-малко 10 големи руски компании напуснаха Кипър през последните шест месеца. Сред тях са TCS Group Holding, компанията майка на Tinkoff Bank; Etalon Group, един от най-големите разработчици в Руската федерация; "Трансмашхолдинг", най-големият производител на железопътен и градски железопътен транспорт в ОНД, услугата за набиране на персонал HeadHunter и Ozon, онлайн търговец на дребно.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени