Съветът на ЕС одобри 18 млрд. евро помощ за Украйна

Целта на финансовия пакет е да се окаже краткосрочна финансова помощ на Украйна, да се финансират неотложните нужди на страната, да се възстанови критично важната инфраструктура и да се осигури първоначална подкрепа за нейното устойчиво следвоенно възстановяване

Съвет на ЕС
Съвет на ЕС Източник: Depositphotos

Съветът на ЕС одобри пакет с помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро, съобщи преслужбата на Съвета.  "Предложението беше прието днес и ще бъде предадено на Европейския парламент за потвърждаване през следващата седмица", се казва в съобщението. 

 

От Съвета на ЕС категорично заявяват, че Украйна може да разчита на EС. "Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, в това число и финансово толкова, колкото е необходимо. Решението, което беше прието днес означава, че Украйна може да разчита на постоянна финансова помощ от ЕС през цялата 2023 г.", подчертава министърът на финансите на Чехия Збинек Станюра.

 

Пакетът представлява структурно решение за финансова поддръжка на Украйна през следващата, 2023 година. Общата сума на кредита, който ще бъде предоставен на Украйна е 18 млрд. евро, а самите кредити ще имат 10-годишен гратисен период. Държавите-членки на ЕС ще покриват основната част от лихвите.

 

Целта на финансовия пакет е да се окаже краткосрочна финансова помощ на Украйна, да се финансират неотложните нужди на страната, да се възстанови критично важната инфраструктура и да се осигури първоначална подкрепа за нейното устойчиво следвоенно възстановяване. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени