Токът на борсата е бил под 300 лв./мВтч само в два от празничните дни

Вчера на борсата по постигната цена за днес в сегмента "ден напред" България е втора по ниво на поскъпване от 16,7%

Ток
Ток Източник: Zonanews
Само в 2 от празничните дни електроенергията на свободния пазар е била под 300 лв./мВтч показва справка в сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), пише "Монитор".
 
Така в петък - 24 декември за Бъдни вечер изтъргуваният предния ден ток в сегмента "ден напред" бе на цена от 347,17 лева за мегаватчас. Дори за неделя - 26 декември цената бе 329,74 лв./мВтч. За днес (вторник - 28 декември), който също юридически е неработен ден цената скача до 342,62 лв./мВтч (175,19 евро). Единствено за събота - 25 декември логично на връх Рождество Христово е отчетена най-ниската цена от 254,35 лв./мВтч за петте почивни дни около тазгодишната Коледа. Другата цена под 300 лв. е регистрирана за понеделник - 293,60 лв./мВтч.
 
Вчера на борсата по постигната цена за днес в сегмента "ден напред" България е втора по ниво на поскъпване от 16,7%. Преди нас №1 по ръст от 17,4 на сто е съседна Румъния, където за днес е постигната цена от 176,21 евро за мегаватчас.
 
Във вторник най-скъп ток в сегмента за 186,13 евро/мВтч отново ще се ползва в Швейцария, като спрямо вчера е отчетен спад от почти 7 на сто. Най-евтин промишлен ток в сегмента "ден напред" в понеделник за вторник за 101 евро/мВтч е бил изтъргуван на борсата във Франция.
 
На Балканите най-висока цена на промишления ток в понеделник без постигната на пазара в Гърция - 182,47 евро за мегаватчас, като стойността е втора сред всички европейски страни, отчитани от сайта energylive.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени