Украйна се договори да отложи плащанията по дълга си с $20 млрд.

Сделката заменя двегодишния мораториум по плащания по украинските облигации, обявен след началото на войната, който изтича през август

Долари
Долари Източник: Zonanews

Украинските власти постигнаха принципно споразумение с международните кредитори за преструктуриране на външния публичен дълг с $23,4 милиарда,  съобщи  украинското министерство на финансите.


Споразумението с Комитета на еврооблигационерите на страната предвижда съществуващите ценни книжа да бъдат разменени за пакет от нови еврооблигации с номинално намаление на цената на дълга с 37% в началния етап и намаляване на нетната настояща стойност на дълга с около 60%.

 

След приключване на преструктурирането матуритетът на еврооблигациите ще бъде удължен: първото плащане в размер на 1,172 милиарда долара ще се извърши през 2029 година. В същото време, преди споразумението, Украйна трябваше да плати главницата на дълга в размер на $9,381 млрд. в периода от 2024 до 2029 година.


Сделката заменя двегодишния мораториум по плащания по украинските облигации, обявен след началото на войната, който изтича през август.


В замяна кредиторите ще получат акции, струващи по 40 цента от първоначалната им цена и ще възстановят незабавно лихвените плащания с последващи повишения.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени