Владислав Горанов: Българите теглят огромно количество от спестяванията си, изключително неприятно е, когато усещаш, че парите ти изчезват - това е инфлацията!

Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата за това, че тя е привнесена отвън е само частично вярна. Това заяви Владислав Горанов по БНТ. Той акцентира, че управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

 

"През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Ако видите актуализацията на бюджета - планират се плащанията на пенсиите да бъде от тези средства. Ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен разход. Друг е въпросът, че начина на промяна на пенсиите нарушава изцяло основния принцип за връзка между осигурителния принос и размера на пенсията", каза Горанов.

 

Любопитно е откъде ще се финансира увеличението на пенсиите през 2023 година, заяви още той. "Това е аванс, който може да дойде, може и да не дойде. Формално ще помогне сега пенсиите през 2022 г., но какво ще е през 2023 г.? Струва ми се, че се подценява, че заиграването с пенсионерите не е довело до нищо добро за нито един политик. С едната ръка им даваш, с другата им вкарваш голям инфлационен данък", обясни бившият финансов министър.

И добави: "Казвам, че мерките са безсмислени до толкова до колкото, ако раздаваш на всички - ефекта се губи и се превръща в инфлация".

 

На въпрос ако ГЕРБ управляваше, щеше ли да има инфлация, щеше ли да има ниски цени на горивото, щеше ли да се плаща в рубли руския газ, Горанов отговори, че работата на опозицията е да коментира сегашната ситуация. 

 

"Още през 2021 г. заявихме, че трябва да се направи устойчив механизъм. 70-80 процента от енергията се генерираше от държавни мощности. Можеше да се преразпределят свръхпечалбите и да няма такъш шок по цялата верига. Има голяма инфлация в ЕС с генезис година назад, но нашата - българската - е една от най-високите в ЕС и трябва да търсим местния принос. Опита за гасене с пари ще доведе до по-висока инфлация и голям дефицит и дълг", обясни Горанов. 

 

"Когато имаш ценови шок трябва да се опиташ да се фокусираш върху действително нуждаещите се. Ако раздаваш пари на всички (например компенсации за горивата, бел. ред.), това ще роди само инфлация", настоя отново бившият министър на финансите. 

 

"Ние очакваме и се надяваме ЕЦБ да вдигне основната лихва на положителна територия. Колкото по-бързо - толкова по-добре. Трябва да се търси фин баланс как да се преодолеее инфлацията и икономиките да не изпаднат в рецесия. ЕЦБ действа премерено за да не отиде в една от двете крайности. Лихвите, в момента в който растат, е нормално да  растат и депозити, и кредити, но това е начин за преборване с инфлацията. Случва се огромно изтегляне на средства от вложенията в България. Изключително неприятно е, когато усещаш, че парите ти изчезват. Това е инфлацията. Но тя  е следствие от международни и национални процеси и със сигурност със сегашните мерки няма да я успокоим. Има аргументи, които казват, че тя ще продължи да расте", коментира той. 

 

Горанов коментира и темата за влизането на страната ни в еврозоната. "Аз съм убеден, че до края на 2024 ще изпълним критериите. След влизането в паричния съвет през 1997 г. на практика нямаме моментарна политика. Ние сме условно в еврозоната със зависимостта от ЕЦБ и политиката й, без да можем да участваме обаче в нея. Струва ми се, че вски един евроскептик трябва да бъде попитан - дали втората по сила валута в света и валутата на най-богатите икономики е мястото, от което да се притесняваме? Ако утре поканят български отбор в шампионската лига - да кажем, не, няма да участваме, не сме готови", заяви Владислав Горанов.  

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени