За кои професии ще плаща бизнесът у нас най-много през 2022 година

 Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа

Бизнес
Бизнес Източник: Интернет

Бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения през новата година за позициите, за които най-трудно се намират служители. Очакванията са заради дефицита на кадри заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори. Кои ще са топ професиите за 2022 г. и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри?


Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.


Всяка година ИТ специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат. 

"Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от дуга. страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера", обясни Траянов в ефира на NOVA.

 

Във втората година на пандемията, освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният. Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени