120 години от гибелта на Гоце Делчев

Той загива в сражение с турска потеря край село Баница, Серско едва на 31 години

Паметникът на революционера в Гоце Делчев
Паметникът на революционера в Гоце Делчев Източник: Zonanews

Днес отбелязваме 120 години от смъртта на Гоце Делчев. На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите български революционери. Той загива в сражение с турска потеря край село Баница, Серско едва на 31 години.

 

През нощта на 3 срещу 4 май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Делчев попада в обкръжение в село Баница. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков - съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада.

 

При битката умира и революционерът Димитър Гущанов. "Петнадесет часа турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гроба на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата...Защото осиротяваше цял народ", пише в "Хайдушки копнения" Пейо Яворов.

 

Майор Тефиков забранява на потерята да се гаври с труповете на двамата революционери, а останките им са изпратени в Серес и разпознати от местната власт. След това Делчев и Гущанов са погребани в общ гроб в село Баница. Тленните останки на Гоце Делчев митарствот 43 години след неговата смърт, за да бъдат положени през 1946 година в Скопие.

 

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Събитието ще се проведе пред паметника на големия български революционер на централния площад в гр. Гоце Делчев.

 

От 18.30 часа в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в града държавният глава ще присъства на заупокойна молитва по повод 120 години от смъртта на Гоце Делчев, а по-късно ще проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия.

Още от "България"

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени