78% от българите се страхуват как ще се справят финансово пред 2023 година

43% се страхуват, че могат да загубят работното си място. 76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон

Инфлацията в България нараства
Инфлацията в България нараства Източник: Zonanews

Общо 78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 година, показват от данните на националното представително проучване  агенция "Тренд".

 

В изследването са участвали 1001 респонденти. 77% от хората ограничават покупките на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките на дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение.

 

Общо 56% от българското общество твърди, че пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи. Общо 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място. 76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

 

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

 

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок. Последната икономическата прогноза на Международният валутен фонд (МВФ) е българската икономика да нарасне с 3.9% през тази година и с още 3% през следващата. 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени