Асеновград чества своя празник днес

С богата празнична програма

Асеновград чества своя празник днес
Асеновград чества своя празник днес Източник: Община Асеновград

Асеновград чества своя празник днес. Стотици асеновградчани и гости на града изпълниха Градския парк и обновения площад, за да посетят събитията от богатата празнична програма. Традиционно, празникът започна в църквата "Св. Николай Чудотворец", където архиерейският наместник отец Йордан Георгиев отслужи света литургия за благоденствието на Асеновград.

 

Асеновград чества своя празник днес
Асеновград чества своя празник днес Източник: Община Асеновград

Пред паметника на цар Иван Асен II бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност и почит пред паметта на великия владетел, чието име гордо носи градът.

 

Асеновград чества своя празник днес
Асеновград чества своя празник днес Източник: Община Асеновград
Асеновград чества своя празник днес
Асеновград чества своя празник днес Източник: Община Асеновград

На сцената на обновения площад "Акад. Николай Хайтов" се проведе церемония по издигане на националното знаме. Празнично слово произнесе кметът на общината д-р Христо Грудев.

 

"Уважаеми съграждани, човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Ако трябва да перифразирам Екзюпери, един град е толкова голям, колкото големи са мечтите на хората в него. За мен, като кмет на града, има особено значение фактът, че отново сме заедно – в емоцията и настроението на празника. Заедно сме и в работата, която вършим за доброто на нашия град! Освен чувство на радост в днешния ден, изпитвам и чувство на гордост, защото този град се развива, благодарение на всеки един от Вас. Нищо не може да съществува само по себе си. Градът живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас", каза в обръщението си към асеновградчани д-р Грудев.

 

Д-р Христо Грудев
Д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

Кметът, заедно с председателя на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев наградиха новите почетни граждани на Асеновград. На официална церемония със званието бяха удостоени: д-р Стефан Щинков, отдал голяма част от живота си на лекарската професия; дърводелецът Ламбри Ламбрев, възстановил с доброволен труд редица параклиси в асеновградския край; ген.-лейтенант Димитър Илиев, допринесъл за развитието и утвърждаването на връзките между общината, общинските институции, жителите на града, църквата и Българската армия. Всички те споделиха, че се гордеят с родния си Асеновград и благодариха на гражданите и управата на града за признанието.

 

Стефан Щинков
Стефан Щинков Източник: Община Асеновград
Ламбри Ламбрев
Ламбри Ламбрев Източник: Община Асеновград
Димитър Илиев
Димитър Илиев Източник: Община Асеновград



Междувременно, интересните събития в Градския парк продължават през целия ден. Съборът на ножарите и ковачите се радва на огромен интерес. Панаирът на българските занаяти също има немалка публика.

 

Ковачи
Ковачи Източник: Община Асеновград
Народни занаяти
Народни занаяти Източник: Община Асеновград


Проведе се изложба-базар на кулинарни изделия на ПГ по ХВТ "Св. Димитрий Солунски". Паралелно, за любителите на музиката, имаше музикална програма от Представителния духов оркестър на ВВС (Пловдив), празничен концерт на ансамбъл "Тракия", както и поздрав от децата на местни творчески състави. Програмата продължава до късно вечерта в днешния празничен ден и ще завърши със зрелищна заря на централния площад.

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени