БНБ започва целева надзорна проверка в ББР

От публикуваната на сайта на банката информация става ясно, че за последните 11 години тя е отпуснала над 5,6 млрд. лв. кредити към 18 500 малки и средни фирми

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

БНБ започва от утре целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, след като от там отказаха пълна информация за раздадените кредити, съобщава БНТ. Дотук се стигна след като по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков свика брифинг, за да обяви, че Управителният съвет на банката е отказал да предостави кредитните досиета на Одитния комитет и че ще се обърне към БНБ. От ББР по-късно обявиха, че исканата информация е банкова тайна.

 

Още на 26 май служебният министър на икономиката смени състава на Одитния комитет с цел той да започне да извършва ефективен контрол върху ББР, тъй като според нейния устав това е органът, който следи финансовата отчетност, системите за вътрешен контрол и за управление на риска. Отказът обаче на УС да предостави кредитните досиета на Одитния комитет, респективно на принципала, пречи на министъра на икономиката да добие представа за фактическото състояние на банката, а от там да пренасочи финансов ресурс към новите мерки, които готви служебното правителство в подкрепа на бизнеса и за заетостта.

 

Още тази сутрин служебният министър е сезирал БНБ за отказа на Борда на банката да предостави кредитните досиета, на новия Одитен комитет. От ББР излязоха с позиция, в която се казва, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на Одитния комитет. Бордът е отправил и запитване до Комисията за публичен надзор дали може да предостави кредитните досиета, които представляват банкова тайна. От банката отговориха, че ще спазят изискванията на министъра на икономиката да не се отпускат кредити над 5 млн.лв. въпреки че новият устав с променените правила още не е одобрен от БНБ. От публикуваната на сайта на банката информация става ясно, че за последните 11 години тя е отпуснала над 5,6 млрд. лв. кредити към 18 500 малки и средни фирми.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени