Бойко Борисов: За пет месеца активно управление на ПП, ДБ и БСП България стана 3 пъти по-зависима от Русия (НА ЖИВО)

Това ли ви е евроатлантическата ориентация, риторично попита той

Брифинга на ГЕРБ
Брифинга на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Когато цитираш факти е най-трудно за опровергаване. Пред вас вчера, онзи ден, по-онзи ден, повече от категорично заявих, че сме за 100 % диверсификация от "Газпром" и никакъв дългосрочен договор. Няколко пъти питаме къде е подписката на ДБ, за да я подпишем. Да кажат, че аз съм казал, че трябва да се продължи договорът с "Газпром" е абсолютна лъжа. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. 

 

Обърнах се към служебното правителство да внимават - да не загубят арбитража. Нашата политика е за 100 % диверсификация от "Газпром". Нито ще ни запушат устата, нито с огромните пари, с които разполагат, нито наетите им скъпи международни специалисти, койито организират компроматна атака срещу нас. Ние обаче не сме Северна Корея, нито Русия, та фейсбук да бъде спрян. Откъде дойде тази яростна атака? От факта, че вчера казах, че ще докажа с цифри, че при управелението на ПП, ДБ и БСП, сме станали много по-зависими от Русия, заяви бившият премиер.

 

БНБ през миналата седмица публикува, че БВП ще нарасне с по-малко от 2 %. Бодряшките, оптимистични бюджети на Асен Василев не са верни. Има изтичане на финансов ресурс от българската икономика при управлението на ПП. Общо износът за първите четири месеца е нараснал с 33,6 % - селскостопанска продукция, машиностроене и военната промишленост - това го назва БНБ, подчерта Бойко Борисов.

 

"Сега ще цитирам националния статистически институт на България - данните за стокообмена на България за януари-април. Вносът нараства с 40,5 % - така търговското салдо се влошава с 2 млрд. лв. В същото време, по данни на НСИ, за януари-април отрицателното търговско салдо в търговията с Русия е 3,7 млрд. Вносът на страната от РФ по време на санкциите е нараснал със 160,8 %! Това чували ли сте го? Това ли е откъсването от руската зависимост? Това ли е г-н Христо Иванов и останалите от ДБ? Това показва накъде изтичат капиталите от България. Още по-ясни са данните за търговията на България с Русия за януари-май - 4 млрд. 670 млн. е отрицателното салдо", заяви лидерът на ГЕРБ. 

 

Да видим по пера - най-значимият ръст във вноса от Русия е при сурови нефтени масла - 135 % ръст. Нефтени масла и биоминозни минерали - 159 %, 235 млн. евро. Нефтен газ - 228,5 %, близо 2 млрд. лева, отбеляза бившият премиер.

 

За пет месеца активно управление на ПП, ДБ и БСП България стана 3 пъти по-зависима от Русия, подчерта лидерът на ГЕРБ. Това ли ви е евроатлантическата ориентация, риторично попита той. Сега започвам да си обяснявам, че това е най-изгодното правителств, обслужващо Русия. Да видим кой ще ви се обади да не ни пускате по телевизиите. Искат да изкарат Радев, че е руският човек, те имат машина за манипулации. Дали са нанесли щета на Путин? Благодаря на някои храбри журналисти, които започнаха да питат за посредници и фактури. Когато Лорер каже, че в бюджета има пари питайте го защо не върнат дълговете, а плащат лихви, призова бившият министър-председател.


Единственото място , където България печели пари от Русия е през Балкански поток, добави Борисов. Искам всеки, който каже, че потока няма 5 точки искам да тръгне с нас и да му покажем. През 2020 година дойдоха тръбите в Гърция, ние започнахме когато видяхме че има бъдеще на проекта ТАП и ТАНАП. Тези дилетанти, дошли отнякъде, искам да им кажа, че големият европейски проект беше НАБУКО. Но в един момент Западът отстъпи на Русия и не се получи. Четете!

 

Още от "България"

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

В разговора участваха председателят на ДАНС Пламен Тончев, председателят на ДАР Антоан Гечев, директорът на СВР бригаден генерал Венелин Венев и началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени