Делото за шпионаж срещу Николай Малинов влиза в съда

Прокуратурата покани днес Малинов и адвоката му да се запознаят с прецизираното обвинение

Николай Малинов
Николай Малинов Източник: Wikipedia

Делото за шпионаж срещу председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов влиза в съда. Това стана след като Специализиранарата прокуратура покани днес Малинов и адвоката му Димитър Вълчев да се запознаят с прецизираното обвинение, съобщи bTV. Според защитата 4 дена са малко, за да се запознае Малинов с 50 тома дело. Миналата година стана ясно, че повдигнатото обвинение е за това, че Малинов се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин.

 

В хода на разследване е установена схема за изпиране на пари. Прокуратурата възложи на ДАНС проверки и по линията на трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот на страната. Финансирани са мероприятия, които пряко засягат националната сигурност и касаят външната политика, обясни преди година Сотир Цацаров.

От Специализираната прокуратура обявиха, че подозират бившия депутат от БСП в шпионаж в полза на две организации – Общество "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания. Директно бяха споменати имената на двама руснаци – бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от ПГУ-КГБ и СВР на РФ Леонид Решетников. Бяха огласени и доказателства, сред които докладна записка за "необходимата геополитическа преориентация на България", подписана от Малинов. На пенсионираният руски генерал Леонид Решетников и олигархът Константин Малофеев са с наложена забрана от ДАНС да влизат в България за срок от 10 години. 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени