Десислава Атанасова: Третият мандат е обречен, ако бъде даден на БСП

Ясно е, че без двете големи партии в 48-то НС не може да се реализира мандат, заяви тя

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Ако президентът връчи третия мандат на БСП, той изглежда обречен. Това заяви пред БНР Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на ГЕРБ. "Ние с БСП, с техен мандат особено, няма да участваме в управление. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, това означава категорично, че желае да продължи да управлява служебното правителство и 48-ият парламент да се разпусне", коментира тя.

 

"Демократична България", "Български възход", "Възраждане" и ДПС са възможни опции за президента, посочи Атанасова. С ДБ сме от едно общо европейско семейство и тук можем да водим разговори за евентуална подкрепа, ако те получат мандата, каза тя и посочи условията на ГЕРБ за това: "При тези разговори ние ще очакваме ДБ да дадат една много ясна оценка - първо за управлението през 8-те месеца на ПП, в което участваха и те, второ - за всички корупционни скандали в България, за скандалите около затварянето на Мариците и ангажимента, който лично е поел Асен Василев, трето - за скандалите с цената на газа и 30% по-скъпият руски газ, който плащахме на посредници, за скандалите около всеки един лев на всеки литър гориво", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

"Нашето трайно разбиране е, че подкрепата не се дава даром. Само че някой се е легитимирал като промяна или като демократична сила и си е закачил на ревера значка с подобен слоган, не означава, че ние бихме подкрепили безрезервно който и да е". Според нея е имало възможност вторият мандат да бъде осъществен. "Ако имаше един ясен, категоричен и добър документ, който да бъде изготвен", посочи тя.

 

И припомни, че от ГЕРБ са говорили за такъв веднага след предсрочните избори. Според нея всичко се дължи на политически инатлък и отричане на всичко на ГЕРБ. Атанасова смята, че вторият мандат е започнал с неяснота за приоритетите. По думите й декларацията на ПП е била непълна. "Няма как ГЕРБ и нашите коалиционни партньори от СДС, които имаме над 140 страници управленска програма и имаме ясни приоритети, да застанем зад документ, който е непълен и неадекватен".

 

"Това политическо упражнение с тази декларация беше само фасадна маска, зад която ПП скриха истинските си намерения, а те бяха да не предлагат състав и структура на Министерски съвет", коментира Десислава Атанасова. Ясно е, че без двете големи партии в 48-то НС не може да се реализира мандат, каза още тя и посочи обаче, че от ГЕРБ са направили много отстъпки: "Ако не се осъзнае, че когато с обидни думи, хули и чегъртане срещу ГЕРБ, всъщност се обиждат всички наши избиратели, то политически разговор не може да има. Сега партиите ДБ и ПП трябва да осъзнаят този факт. Трябва да осъзнаят факта, че без ГЕРБ правителство и управление не може да има. Ако желаят и ако на ДБ се връчи мандата, може да говорим за приоритети".

 

"Всички опции са възможни, защото става въпрос за нашата държава. Всички трябва да положим максимални усилия. /.../ Ако политическата класа не осъзнае, че на народа му трябва хляб, а не зрелища, би могло да има шанс и да има правителство", каза в заключение председателят на ПГ на ГЕРБ.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени