Euroactiv: Руската посланичка Митрофанова наруши Виенската конвенция като заяви подкрепа за проруски политик в България

През март 2022 г. Украйна забрани влизането на Костадинов на нейна територия за 10 години заради инфомация от българските специални служби, че той е руски шпионин

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: ТАСС

Посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова заяви, че ако е била българска гражданка, е щяла да гласува за лидера на радикалната проруска партия "Възраждане" Костадин Костадинов в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Това съобщи Euractiv.

 

Митрофанова отдавна е източник на противоречия в България, която се бори със силни проруски настроения както в социално, така и в политическо отношение. Тя направи скандалното си изказване в интервю за българския инфлуенсър и бивш журналист Мартин Карбовски.

 

"Ако съм български избирател (...) вероятно бих гласувала или "Не подкрепям никого", или за Костадин Костадинов", каза Митрофанова.

 

Костадин Костадинов, Възраждане
Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

"От всички така наречени опозиционни партии Костадинов поне изразява пробългарска позиция, която ми харесва. Мисля, че той има балансиран подход във външната политика", добави Митрофанова.

 

Позицията на Митроханова е безпрецедентна, тъй като досега чуждестранен дипломат никога не е изразявал предпочитание към нито един български политик.

 

Подобни коментари са нарушение на член 41 от Виенската конвенция, договор, който определя задължения и протоколи за дипломатическия персонал и приемащите страни. Член 41, параграф 1 гласи, че те "не трябва да се намесват във вътрешните работи на тази държава".

 

От началото на руската инвазия в Украйна партията "Възраждане" почти постоянно подкрепя руската позиция във войната. Костадинов отрича да защитава проруски позиции.

 

През март 2022 г. Украйна забрани влизането на Костадинов на нейна територия за 10 години заради инфомация от българските специални служби, че той е руски шпионин. 

 

Митрофанова вчера се шегуваше очевидно (както вече писахме), докато отричаше руското посолство да финансира влиятелни личности, политици и журналисти в България, заявявайки, че те нямат пари за това. 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени