ГЕРБ с декларация в памет на Ботев, депутатите почетоха паметта на загиналите за свободата на България

Делата на Ботев го превръщат в съдник и пример за народа

Пленарна зала, Народно събрание, НС
Пленарна зала, Народно събрание, НС Източник: Zonanews

Днешното пленарно заседание започна с декларация от ГЕРБ, с която бе почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Депутатът Марин Маринов посочи, че тази година се навършват 147 години от гибелта на Христо Ботев. Той каза, че делата на Ботев го превръщат в съдник и пример за народа.

 

Ето пълния текст на декларацията:

Преди 147 години в Балкана над Враца е убит Христо Ботев. Поет, революционер, българин, титан с несломим дух и непречупена воля за борба. С живота и с подвига си Ботев извиси себе си до върха на пантеона на българските национални герои. Със смъртта си постигна безсмъртие.

Той вечно ще бъде пример за това как трябва да се живее и за какво има смисъл да се умре. Следвайки библейската повеля, че няма любов по-голяма от тая да положиш душата си за ближните, Христо Ботев жертва себе си за по-добрия живот на другите, за това да ни има и нас днес. Не търси нищо – "стига му тая награда да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода". Затова е и толкова велик, затова остава недостижим морален съдник и светъл пример. Пример, който трябва да следваме и в 21-ви век.

Да молим Бог да не ни изпраща изпитания като тези от онова време, но и да ни дава сили да преминаваме с достойнство през сегашните трудности. Нека когато изпадаме в дребнотемие, в ежби по между си и когато вместо да обединяваме хората, ги противопоставяме да се сетим за строгия поглед на Ботев и сами да си дадем присъдата. Да не съдим никого, дори и хората, които пред герба, пред знамето и пред целия народ превърнаха най-високата трибуна в България в гладиаторска арена за ниски страсти.

Присъдата им е дадена... от кого? – от Ботев:

"Крещим, но щом изтрезнеем,

забравяме думи, клетви,

и немеем и се смеем

пред народни свети жертви"

Днес много хора ще упражняват красноречието си по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Би било достойно обаче и да помълчим. Не само заради традицията да почитаме паметта на героите с минута мълчание, не само заради невъзможността с думи да опишем подвизите на предците си, а и заради това, че много често се оказваме неспособни да повторим техните дела, неспособни да направим жертви със своето его, с тясно личностни и тясно партийни интереси в името на България.

Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не може да сторим днес, а напротив – да се попитаме какви жертви трябва да бъдат направени, за да може поне малко да се доближим до духа на онези велики българи. Нека всички ние осъзнаем високата си отговорност в днешното нелеко време и да докажем, че дедите ни не са се борили напразно. Да докажем, че не сме недостойни техни потомци.

В минутата, отредена за мълчание, обикновено звучи химнът "Юнаци лека нощ", с който отдаваме най-висока почит пред загиналите:

"Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях И те за теб достойни майко бяха" Вечна да е паметта на героите!". 

След ГЕРБ на трибуната излязоха от "Възраждане". Лидерът Костадин Костадинов прочете думи на Ботев от вестник "Знаме" от 2 март 1875 г.

"Неслучайно Ботев е наречен геният на българската литература. Не случайно той е човекът, чиято памет почитаме днес като символ на всички загинали за свободата и обединението на България, защото геният може да прескочи границата на времето, защото геният познава толкова добре своят народ, че това което пише той за него днес, може да бъде валидно и след 100 или 150 години. Днес ние не почитаме само паметта на героите, днес ние не трябва да забравяме, че голяма част от нашите герои бяха предадени не от кого да е друг, а от собствения си народ", каза Костадинов и посочи, че днес е ден, в който ние правим вътрешно своя избор като какъв ще живее народът ни и като какъв ще умре, като герой или като предател.

 

Още от "България"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени